Foto: evusik
Toto je naše obľúbené domáce pečivo.
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
V miske zmiešame múku, v strede urobíme jamku, rozdrobíme droždie, pridáme cukor a trochu vody a necháme vzísť kvások. Potom pridáme zbytok vody, soľ a zamiesime hladké cesto.
-
2
Prikryté necháme na teplom mieste vykysnúť, premiešame a znova necháme vykysnúť.
-
3
Naposledy cesto premiesime, vytlačíme z neho vzduch a rozdelíme si ho na 100g bochníčky. Keďže budem piecť vo forme je dôležité aby boli bochníčky rovnaké, aby sa rovnako upiekli, preto ich vážim. Ak budete piecť na plechu tak to nie je dôležité a stačí cesto rozdeliť od oka.
-
4
Mne vyšlo 9 bochníčkov, zo šiestich som spravila bagetky a tri som naplnila: cesto rozvaľkáme, roztiahneme do stredu dáme kečup a párok, zavinieme.
-
5
jednotlivé bochníčky sformujeme do valčekov a vkladáme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Necháme aspoň 30 minút vykysnúť.
-
6
Bagetky bez náplne si označíme tak, že ich nastrihneme nožnicami, potrieme vodou....
-
7
a dáme piecť na 220°C asi 15-20 minút.
-
8
Upečené vyberieme z formy a dáme na mriežkovanú podložku vychladnúť
-
9
alebo zjeme hneď ešte celkom teplé :-)
a medom,alebo marhulovym dzemom nahradia aj zakusok;-)