Babičkine zemiakové esíčka /fotorecept/

izabella929 - fotkaizabella929, 30. mája 2012

Babička robievala tieto esíčka ku polievke,len tak zajedať...ja som to mala najradšej zase si pochrumkávať.

12
porcií
20 minút
príprava
20+40 minút
na 170 °C

Suroviny

750 g
300 g
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Očistilasom si zemiaky, pokrájala na malé kocky a v mierne osolenej vode uvarila.

    Babičkine zemiakové esíčka /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Uvarené zemiaky som zliala a ihneď popučila, ako na pyré..

    Babičkine zemiakové esíčka /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Popučené zemiaky som preložila na pracovnú dosku, aby sa rýchle vychladili..Odvážila som si múku a preosiala..

    Babičkine zemiakové esíčka /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Z múky, zemiakov a štipky soli som zmiesila vláčne cesto.Po vymiesení som z neho urobila valček..

    Babičkine zemiakové esíčka /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Valček som rozdelila na 12 častí..

    Babičkine zemiakové esíčka /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Rozrezala poznačené časti a každý ešte raz premiesila..

    Babičkine zemiakové esíčka /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Každú kôpku som vyvaľkala na obdlžnikový tvar...pripravila som si bravčovú masť a nechala som ju rohriať iba na vlažno..

    Babičkine zemiakové esíčka /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Každý rozvaľkaný obdlžnik som potrela na tenko masťou..

    Babičkine zemiakové esíčka /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Potreté cesto som začala po dlhšej časti stáčať do ruličky...

    Babičkine zemiakové esíčka /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    Z ruličky som začala v protismere vytvárať tvar S..

    Babičkine zemiakové esíčka /fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    Uložila na pekáč potretý masťou .Vrch esíčiek som potrela masťou .Trúbu som vyhriala na 170 st. a piekol sa 40 minút.Posypala som ich sezamom, ale pri pečení mi opadal.Veď babička nemala sezam,potrela ich iba masťou..a chutili nám...

    Babičkine zemiakové esíčka /fotorecept/ - obrázok 11
  12. 12

    Upečené esíčka..pokial zatúžite vyskúšať tento recept, prajem vám dobrú chuť.

    Babičkine zemiakové esíčka /fotorecept/ - obrázok 12

Diskusia k receptu

1947
idem piecť lebo som zabudla kúpiť chlieb.
afataga
az sa mi slinky zbiehaju :-) take cerstve musi byt uzasne len take samotne
margaretka28
Jéj toto som už dávno nerobila,dakujem za pripomenutie,ale ja nerobím esíčka,ale iba slimáčikov,ale takto to ešte lepšie vyzerá !:-)))
sovka62
A ja len valčeky, vyvaľkám, namastím, posypem troškou detskej krupice, kraje z dvoch strán založím a stočím do valčeka. Ale tie moje treba na plechu obrátiť, lebo do červena sa upečú najprv zo spodku. Tieto tvoje sú pekne upečené aj zhora, tak vyskúšam, či sa aj mne takto podaria.
ubka
u nás sa tiež robia ako píše @sovka a ešte aj keď zostanú lokše ti potom namastím bravčovou masťou stočím a polžím na pomastený plech a šupnem do rúry, sú krásne do červena a chrumkavé, jasné posolím :-)) určite vyskúšam aj tieto
marianne69
teda,teda,teda sikovnica jedna sikovna:-),pozajtra sa do nich pustam....dakujem
zenfira
Esicka vyzeraju velmi chutne, akurat mam otazocku... Tu, kde zijem sa neda dostat bravcova mast a sama si ju nerobim, kedze nie som velky spotrebitel - je to ok, ak by som to len potrela roztopenym maslom? Ci olej? Dakujem za radu ;-)
sovka62
@zenfira , zamyslela som sa nad tvojou otázkou. Väčšinou ich mastím olejom a teraz rozmýšľam či práve to nie je príčina, že Izabella ich má pekne červené aj zhora a ja ich musím obracať. Ale určite sú jedlé a dobré aj s olejom.
izabella929
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za komentáre.-)))) teší ma, že sa vám esíčka páčia...)
izabella929
@sovka62 , je to ťažko takto posúdiť, lebo som to neskúšala natierať niečim iným, než ako som to videla robiť babičku...
izabella929
@palokuchki , jéj, som veľmi rada, že práve od teba mám pochvalu, ty máš ozaj veľmi zaujímavé recepty.-)))veľmi pekne ďakujem za komentár.-)))
sherin
@izabella929 ja to robim podobne, ale slimaciky este posypam mletou rascou a moja cela rodina ich miluju a ja tiez :)
valeri
Tie vyzerajú fantasticky, len zahryznúť. Jednuduchý a dobrý recept. Ukladám, určite ich musím upiecť.
garanco
Ešte som o takých dobrotách nepočula, ale urobím ich čo najskôr!
pupavciatko
bravčoá masť je predsa len niečo iné, ako olej a maslo. veď staré dobré gazdinky používali poctviú bravčovú masť, aj moja starká . bola vynikajúca kuchárka! od nej som sa naučila dávať bravčovú masť aj do koláčov
izabella929
@pupavciatko ,,máš pravdu, vtedy ešte nebol slnečnicový olej, ktorý dnes viac škodí, ako osoží ľuďom..ja používam bravčovú masť, hoc v menšom množstve, lebo mám svoju domácu, ale ju používam a nezatracujem...aj do niektorých zákuskov používam masť..
janger
Tak to je pekne k polievke, slavnostnejsie ako krajec chlebika, pacia sa mi. Niekedy spravim.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia