Anglické pečené zemiaky

sovka62 - fotkasovka62, 21. decembra 2012
Anglické pečené zemiaky
Foto: sovka62

Podľa Delie Smith sa takto pečené zemiaky podávajú v Anglicku k nedeľnému obedu- roastbeef, yorkshireský puding, pečené zemiaky. Zemiaky ako prílohu jedávame všetci, ale Zobraziť celý popisPodľa Delie Smith sa takto pečené zemiaky podávajú v Anglicku k nedeľnému obedu- roastbeef, yorkshireský puding, pečené zemiaky. Zemiaky ako prílohu jedávame všetci, ale tieto sú predsa len trochu iné.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme a vcelku, nepokrájané, ich v hrnci zalejeme vriacou osolenou vodou a dáme variť. Varíme 10 minút. Naozaj to stačí, mne sa zdali tvrdé, päť minút som pridala, ale to už boli uvarené priveľmi, ako bude vidieť na obrázku.

  2. 2

    Po desiatich minútach vodu zlejeme a hrncom dobre potrasieme, aby sa zemiaky trochu obili, nemajú byť hladké na povrchu. Mne sa obili trochu viac, to pre tých pridaných päť minút varenia.

    Anglické pečené zemiaky - obrázok 2
  3. 3

    Do rúry vyhriatej cca na 200 stupňov Celzia vložíme plech, do ktorého sme dali tuk (masť, olej, prípadne iný, ako chcete). Zohrievame kým nie je horúci. Vyberieme a pomocou dvoch lyžíc do neho preložíme predvarené zemiaky. Každý lyžicami v tuku potočíme, aby bol mastný celý povrch.

    Anglické pečené zemiaky - obrázok 3
  4. 4

    Vložíme späť do rúry a pečieme asi 40 minút do červena, do chrumkava. Ja som ich neobracala (Delia nič také nespomínala), takže zospodu sú upečené viac ako zvrchu. Bude lepšie ich pár razy obrátiť, veď tie dve lyžice už aj tak máte zababrané. Chutili skvele, zvonku chrumkavé, vnútri mäkučké, sypké, výborné.

Diskusia k receptu

ailuj82
Tak tieto anglické zemiaky sme mali včera na obed a to som ani netušila, že sú anglické :). Len som ich tak dlho nepiekla, dala som gril, plný výkon a za 15 min boli eňo-ňuňo :)
babina28
dakujeme za výborne zemiačiky,medzi sviatkami určite tieto tvoje vyskúšame a šťastne a veselé sviatky
marianne
ano, jedia ich tam k roast beef,su vynikajuce,tiez ich mame velmi radi,su take slavnostnejsie,na obrazku vyzeraju perfektne
tinca
@sovka62 Evi, máš ich excelentné,mňam dala by som si. Ale asi sa na to hodia menšie zemiačky,čo povieš??
sovka62
@tinca , nie, práve že aj tie, ktoré robila Delia, boli také veľké ako chlapská päsť, takže na osobu na tanier stačia tak dva kusy.
dodo46
Tie zemiačiky sú také nejaké smutné !!!!!
Niečo im asi chýba.
sovka62
@dodo46 , mäsko samozrejme bolo, robila som k nim kuracie prsia marinované v tatárskej omáčke (recept na tatárskej Hellmans) a bola aj ryža, aby si každý hosť mohol vybrať.
Ale to som sem nepridávala, mäsko tu už je, ryža, taká akú robím ja, tiež, takže chýbali už len tie zemiaky. A čo sa mňa týka, mne by aj stačili, ešte tak pohár mlieka a krajček chlebíka, potom už mäso za mňa môže zjesť pes.
dodo46
@tak sme mali podobný obed
môj je na diskusii "dosť bolo sladkého"
jerica
@sovka , tak to je ale lákadlo, zas som si schuti virtuálne pochutila,dnes som v robotke bez obeda,ale som sa zasmiala,ani obed som nemusela mať, ked som čítala ::
Každý lyžicami v tuku potočíme, (môj očný preklep "pomočíme") aby bol mastný celý povrch.
Vieš keď čítaš rýchlo a z diaľky stane sa aj humorný preklep:-) recept je v jednoduchosti priam úžasný , inšpiratívny pre nás , čo máme radi rýchlo a chutne prestretéé :-) pekné sviatky celej rodinke, v pohode a veselosti:-) j & j
ilusa
výborne @sovka ,mne by úplne stačili čiste iba tieto zemiačiky. A aj budu po sviatkoch
sovka62
Teším sa, že sa vám páčia, trvalo mi roky, kým mi napadlo vyskúšať recept, ale teraz ich už budeme mávať častejšie, naozaj boli dobré.
izabella929
@sovka62 , slinkám sa nedokážem ubrániť.-) skvelé a mám po probléme, čo budem podávať k plnenej sviečkovej v čepčeku ako prílohu,,,,ešte že som sem prišla, lebo som špekulovala na zemiakovej kaši...supeeer....krásne a iste aj chutnééé.-))))
sjuz
mňam, zaujímavý postup, uričte skúsim. Máme radi pečené zemiačky, a manžel ich má najradšej s acidkom:) Ale isto zaradím do jedálnička aj ako prílohu. ďakujem, Sovka:)
45678
@sovka my tieto zemiaky voláme chlpaté, tak sme prevzali názov, robia sa takmer rovnako ako Vaše, s tým, že zemiaky sa poopekajú na panvici, kde sa pretáčajú. Krásne a zároveń pokojné Vianoce Vám želám:-)
helca103
parádne, chrumkavé veru-robievam podobne aj ja, ale nevedela som ako sa volajú
garanco
@sovka , pridala si pre mňa výbornú inšpiráciu k sviatočnému menu, už som rozmýšľala, ako by som tie zemiaky nejako ináč urobila. Tak už teraz už viem.
garanco
...ešte som si spomenula, soľ si pridala do vody na varenie, alebo si solila zemiaky pred pečením? - nejako som to nenašla v texte...
sovka62
@garanco , osolila som tú vriacu vodu, myslela som, že som to v postupe napísala. Už som to opravila, ďakujem.
frezia68
Ako dobre,že som sem nakukla...včera bola večera zemiaky+ žinčica.A tie vyskúšam určite,dobre @sovka ,že si pridala recept :-)
margaretka28
Dnes som ich robila k pečenej krkovičke, sú výborné!!! PS.Tie tvoje vnučky su kočky a majú tvoj úsmev.:-)
honestka
sovka mila, dakujem za vsetky vinse, taketo zemiaciky si robievam a rada papam len s pridanim mliecka.
Tvoje vnucky su krasne a zladene do vianocnych farieb.
sovka62
Ďakujem, @honestka , dievčence sa boli fotografovať v ateliéri, kvôli vianočným blahoželaniam.
sovka62
A vieš, vzirafninka1, že som aj váhala, či pridať taký jednoduchý recept? Ale potom som si povedala, že niekomu sa aj taký môže zísť a zdá sa, že sa aj zišiel.
garanco
Evka, zemiaky mali úspech, určite budú aj častejšie. Ďakujem za recept!
babidka
Teraz som ich objavila , zemiaciky na vsetky sposoby mam velmi rada .Mam dost vela zemiakov s cervenou supkou ktore su vhodne na hranolky .Skusim tie zemiaky urobit z nich , mozno budu dobre ?
sovka62
@babidka , ak sú určené na hranolky, tak budú vhodné určite. A po upečení budú asi pekné červené a chrumkavé, viac ako moje na obrázku (tie boli varný typ B, čiže také univerzálne, prílohové).
sovka62
Aj u nás budú v krátkom času druhý raz, k zajtrajšej silvestrovskej večeri. Už sa na ne teším.
tatranocka
U nás ešte poprášime mletou červenou paprikou,rascou a sušeným cesnakom (čerstvý by zhorel).Ani mäso netreba.
mesiar50
skoda ze som tu nebol u teba skorej ja som
dnes varil zemiaky v supke.Tieto tvoje vyzeraju lakavejsie,suprove
sovka62
@tatranocka , mne tam tá paprika vadí, zdá sa mi, že pečením zmení chuť, nechutia mi ani paprikové chipsy, tie majú podobnú chuť.
@mesiar50 , veď nabudúce, zemiaky sa ako príloha podávajú často.
mesiar50



Máš pravdu u nás sú zemiaky často.
V novom roku 2013 prajem všetko krásne ,ale hlavne aby zdravie poslúchalo nonstop
sovka62
@mesiar50 , v prvom rade sa teším s tebou, že si medzi svojimi, prajem vám aby ste si to spolu užili do vôle. Dúfam, že v Novom roku sa vám všetkým splnia všetky želania a predsavzatia.
Ďakujem za vinš a za ohňostroj zvlášť, to je asi jediný, ktorý počas tohto Silvestra uvidím, takže zvláštny bonus.
sovka62
Zemiaky sa veru varia často, ja ich už mám načistených za misu, prídu hostia, ktorí takéto ešte nejedli, tak sa teším, ako im bude chutiť.
sovka62
Aj u nás chutili, tak som ich na Silvestra spravila viac, aby bolo dosť. Nielen bolo dosť, aj vystalo, ale zbytočne, lebo ohrievané už nestáli za nič. Tak nabudúce len toľko, koľko sa zje.
janko38
milá pani @sovka62 robil som tieto vaše zemiačiky a priateľka sa ich nevedela dojesť.Ďakujem pekne za recept
sportak
Zemiaky máme veľmi radi a tento rcp je prudko inšpiratívny. Takže je to jasné.
delavega
Určite vyskúšame. Naše oblúbené večerné menu je zemiaky v šupke pečené v trúbe a kyslá kapusta, ale tieto vyzerajú fantasticky§
Ukladám. Ďakujem
sovka62
Zemiaky pečené v šupke v trúbe! Pre nás pochúťka, jedávame s maslom, zapíjame mliekom a vždy keď ich jeme sa divíme, prečo ich nemávame častejšie.
dorenika
ked som bola v irsku tak "mama" ich robila stale a k pecenemu masu a varenej zelenine na masle...mnam mnam
hubata
Krásne zemiačky, podobné tiež robím, ale ja som lenivá zvlášť ich variť, podusím ich na omastku do mäkka a potom na silnejšom ohni opečiem zo všetkých strán až majú krásnu kôrku. Fakt k nim stačí pohár - dva kyslého mlieka a človek je spokojný.
kimlo
Práve ich idem robit, uz sa varia...
sovka62
Aj j tebe za recept na špekáčiky s pivom, manželovi veľmi chutli, chválil. Mne menej, teda veľmi mi chutila mi šťava, špekáčiky menej, ale to nie je chyba receptu, len ich veľmi nemusím.
1x kimlo
katka78
Recept som si všimla len nedávno, vďaka kimlovi, vyskúšala a musím povedať, že zemiaky v tejto úprave sú super! Ďakujem @sovka62 pekne za recept, budú u nás pravidelne.
sovka62
Katka, už som aj zabudla, že som ho sem pridala, ale teším sa, že sa ešte niekomu zíde. Zvyknem si listovať v prehľade toho, čo bolo pridané pred rokom a pred tromi rokmi a veru tam tiež nájdem skvosty, ktoré som pôvodne prehliadla.
drajan
Výbornéééé, robila som dnes. Hádam už ináč ani nebudem zemiaky piecť. Pridala som len rascu a vetvičku rozmarínu. SUPER.
sovka62
No ďakujem, práve som rozmýšľala, aké zemiaky dnes k mäsu. Už viem.
2010
Len par slov k tomuto anglickemu receptu, nepiekol som uplne podla Delie - nechal som supky, ale vycital som si niektore vychytavky.
Zemiaky co pouzivaju su slovenske prachove D, najlepsie prijimaju tuk, ja som pouzil kacaciu mast.
Dovod preco opekaju najprv na pekaci pred tym ako daju na plech, vraj sa neprilepia sa k plechu, mne sa neprilepili.
( este na zaciatku robia jeden stupen kde vymyvaju skrob pod tecucou vodou, ale na to som nemal cas)


1x haji
bobca
Velmi dobre zemiacky mojej rodinke chutia robim ich casto dakujem za recept