Anglické pečené zemiaky

Autor receptu: sovka62

Podľa Delie Smith sa takto pečené zemiaky podávajú v Anglicku k nedeľnému obedu- roastbeef, yorkshireský puding, pečené zemiaky. Zemiaky ako prílohu jedávame všetci, ale tieto sú predsa len trochu iné.

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme a vcelku, nepokrájané, ich v hrnci zalejeme vriacou osolenou vodou a dáme variť. Varíme 10 minút. Naozaj to stačí, mne sa zdali tvrdé, päť minút som pridala, ale to už boli uvarené priveľmi, ako bude vidieť na obrázku.
  2. Po desiatich minútach vodu zlejeme a hrncom dobre potrasieme, aby sa zemiaky trochu obili, nemajú byť hladké na povrchu. Mne sa obili trochu viac, to pre tých pridaných päť minút varenia.
  3. Do rúry vyhriatej cca na 200 stupňov Celzia vložíme plech, do ktorého sme dali tuk (masť, olej, prípadne iný, ako chcete). Zohrievame kým nie je horúci. Vyberieme a pomocou dvoch lyžíc do neho preložíme predvarené zemiaky. Každý lyžicami v tuku potočíme, aby bol mastný celý povrch.
  4. Vložíme späť do rúry a pečieme asi 40 minút do červena, do chrumkava. Ja som ich neobracala (Delia nič také nespomínala), takže zospodu sú upečené viac ako zvrchu. Bude lepšie ich pár razy obrátiť, veď tie dve lyžice už aj tak máte zababrané. Chutili skvele, zvonku chrumkavé, vnútri mäkučké, sypké, výborné.