Ako spracovať listy viniča
Autor receptu: nazarboncuk
Ahojte priatelia, po dlhšej dobe sa pripájam k vám s receptom na spracovanie viničných listov, ktoré potom môžete použiť napr. na prípravu sarmy.
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Viničné listy preberieme, očistíme od nečistôt a odstránime poškodené kúsky.
V širšom hrnci necháme zovrieť vodu. Pridáme soľ. Množstvo vody a soli závisí od množstva listov.
- Keď voda zovrie, znížime plameň a postupne listy vo vode obaríme. Ja to robím tak, že naraz vkladám do vody 20 - 30 kúskov naskladaných na sebe ako papier. Vo vode ich ponecháme len pár sekúnd, kým nezmenia farbu z jasnej zelenej na "vojenskú" zelenú, tak ako na obrázku. Potom ich pomocou dierovanej naberačky vo vode otočíme aby dobre "uvarili" aj z druhej strany.
Vyberieme a odložíme odkvapkať a vychladnúť na mriežku. Takto spracujeme všetky listy.
- Vychladnuté listy zrolujeme a rukami poriadne vyžmýkame všetkú prebytočnú tekutinu.
Potom ich po niekoľkých kúskoch, tak ako sme ich varili, zrolujeme a vložíme do igelitového vrecka, vytlačíme vzduch a dobre uzavrieme. Takto pripravené môžeme vložiť do mrazničky. Vydržia dlho.
Po rozmrazení ich potom stačí opláchnuť studenou vodou a vyžmýkať prebytočnú tekutinu.