Ako spracovať listy viniča

Autor receptu: nazarboncuk

Ahojte priatelia, po dlhšej dobe sa pripájam k vám s receptom na spracovanie viničných listov, ktoré potom môžete použiť napr. na prípravu sarmy.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Viničné listy preberieme, očistíme od nečistôt a odstránime poškodené kúsky. V širšom hrnci necháme zovrieť vodu. Pridáme soľ. Množstvo vody a soli závisí od množstva listov.
  2. Keď voda zovrie, znížime plameň a postupne listy vo vode obaríme. Ja to robím tak, že naraz vkladám do vody 20 - 30 kúskov naskladaných na sebe ako papier. Vo vode ich ponecháme len pár sekúnd, kým nezmenia farbu z jasnej zelenej na "vojenskú" zelenú, tak ako na obrázku. Potom ich pomocou dierovanej naberačky vo vode otočíme aby dobre "uvarili" aj z druhej strany. Vyberieme a odložíme odkvapkať a vychladnúť na mriežku. Takto spracujeme všetky listy.
  3. Vychladnuté listy zrolujeme a rukami poriadne vyžmýkame všetkú prebytočnú tekutinu. Potom ich po niekoľkých kúskoch, tak ako sme ich varili, zrolujeme a vložíme do igelitového vrecka, vytlačíme vzduch a dobre uzavrieme. Takto pripravené môžeme vložiť do mrazničky. Vydržia dlho. Po rozmrazení ich potom stačí opláchnuť studenou vodou a vyžmýkať prebytočnú tekutinu.