Zuzana Haasová o jedle a varení:
Čo si dopraje, keď konečne môže?

Nora Krchňáková, TV Varecha, 10. októbra 2020     4 minúty čítania

Na čom si rada pochutná herečka, spisovateľka, režisérka a speváčka Zuzana Haasová? Ako jej stravovanie ovplyvňuje jej diagnóza? Vyspovedali sme ju pri nakrúcaní videoreceptu pre našu TV Varecha.



Foto: archív Zuzany Haasovej

Aká ste kuchárka? Rada varíte?

Som takzvaná instantná kuchárka, v preklade to znamená, že varím rýchle chutné jedlá, ktoré mi neberú čas na rodinu a tvorbu. Pri jedle ale môžem s rodinou radšej dlho „kecať“ a zabávať sa pri konzumovaní. V TV Varecha som navarila jedlo s názvom „Keď konečne môžem“. Keď som totiž s chalanmi z mojej kapely, tak im konečne môžem navariť a poriadne sa s nimi najesť.

Aké sú vaše obľúbené recepty?

Mám rada restovanú pečienku na cibuľke s tarhoňou, kuracie mäso na akýkoľvek spôsob, ale podmienka je tarhoňa. A zbožňujem bublaninu bez múky – 7 vajíčok, 4 banány vyleješ na plech a navrch dáš veľmi veľa bobuľovitého ovocia. Keďže som vianočný typ, milujem kapustnicu s lyžičkou smotany, je to tradícia od mojich rodičov, v ktorej kombinujem dva recepty.

Ste diabetička. Ako zohľadňujete svoju diagnózu pri varení?

Obmedzujem sacharidy, cukor a nesolím. Jem viac vlákniny, zeleniny a bielkoviny, čiže mäso. Jem veľa ovocia – fruktózu. Ak si dám aj sacharidy, mám prvý typ diabetu, a preto si dokážem inzulínovou pumpou veľmi jednoducho inzulín a jedlo prispôsobiť. Keďže ovládam všetky zákonitosti cukrovky, tak ľudia ma môžu vidieť jesť čokoľvek.

Máte nejaké špeciálne diabetické recepty?

Celá som špeciálna. Matematiku som neznášala, preto celý život prerátavam, čo spapkám. A keďže jedlo rátam už 32 rokov, tak to už dokonale poznám. Okolie pri mne nemá obmedzenia, ale či chcú, či nie, od základu som ich ovplyvňovala, čo sa týka zdravých návykov. Diabetická strava je vlastne zdravé a vyvážené jedlo.

Rada navštevujete reštaurácie?

Aj keď toho veľa nejem a často zabúdam, ale ak mám stretnutie v reštaurácii, vnímam to ako spoločenskú udalosť. Preto ani neviem ako a zjem aj polievku, aj druhé jedlo. Väčšinou si objednávam rôzne šaláty, ktoré sa mi nechce občas doma chystať.

Ste veľmi aktívna. Čo teraz pripravujete?

Chystám sa koncertovať s mojou kapelou The Susie Haas Band. Vytvárame nový repertoár, viac burlesky, viac kabaretu s rôznymi gagmi. Hrám na rôznych hudobných nástrojoch a muzikanti sa tentoraz ukážu aj v úlohe hercov. Pripravujem aj nové CD starej muziky a tiež CD môjho projektu Cirkus Romána pre deti, ktoré nahrávame s mojím Divadlom HAAF.

Pozrite si videorecept, ktorý v štúdiu TV Varecha nakrútila Zuzana Haasová:

Keď konečne môžem podľa Zuzany Haasovej



Textovú verziu tohto videoreceptu nájdete TU:







Diskusia k článku







 



TOPlist