Fedor Malík:
Žemľovka z rožkov

Fedor Malík, 17. októbra 2023     2 minúty čítania

Krútite hlavou nad názvom tohto príspevku, rozmýšľate a napokon mi predsa dáte za pravdu. Neviem ako to bolo a je vo vašej kuchyni, ale u nás sme akosi vždy preferovali rožky pred žemľami.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Možno sa to viazalo k tradícii. Modranskí pekári, Macko, Kollár, Mišo Kmeťo, piekli totiž famózne rožky. Voňavé, chrumkavé, omamné...

A potom prišiel "víťazný február" a na pultoch predajní sa objavili rožky - papučáky. Tie časy sú preč a dnes už dostať chutné pečivo z neďalekej častovskej pekárne. Niekedy neodhadnem a kúpim rožkov viac a tak tie "ibričné" odložím a usuším. Budú do fašírky, budú na žemľovku.

Žemľovku z rožkov... Kruh sa uzavrel. Už bude reč len o nej. Miloval som ju v detstve, mám ju rád aj v starobe. Prednosť stále dávam žemľovke v sladkom prevedení.

Rožky ostrým nožom nakrájam na plátky a naložím do jenskej misy vymazanej maslom. Plátky pokvapkám teplým mliekom, horským medom a posypem žltými kalifornskými hrozienkami. Keď to "sadne", rozotriem na prvú vrstvu tučný tvaroh. Ten už necukrujem a ukladám do misy ďalšie poschodie rožkov v rovnakej štruktúre. Moja žemľovka je tak maximálne trojposchodová a jej strecha je vytvorená suchými plátkami rožkov potretých hustou smotanou.

Aj moji najlepší priatelia - vinári, majú žemľovku radi. Mirko Petrech má rovnako na tanieri tvarohovú žemľovku. So slivkami. Akoby aj nie. Veď je "kopaničiar". Pochlipkáva k nej svoj polosladký ryňák, ročník 2021. Závidíte mu?

Nuž a ďalší Mirko, Mirko Dudo sobáši náplň tvarohovej žemľovky s vlastnoručne pripraveným dulovým kompótom. Vlastné dule, ktoré nesmú byť rozvarené. Dule z modransko-kráľovanského chotára, prostá biokvalita. Pozor však, nenalieva sa žiaden Dudov botyrický výber. Dudo šokuje. V pohári má červenú trojročnú Rudavu z honu Trávniky. Brillant-Savarin by sa čudoval...





Diskusia k článku







 



TOPlist