
Zelený štvrtok, Dies viridium. Na Veľký piatok (Parasceve) sme v objatí neúprosného smútku, na Bielu sobotu (Nocturna paschalis) bolesť pretrváva a v nedeľu (1. slávnosť veľkonočná, Pascha), pondelok (2. slávnosť veľkonočná) nás už čaká ľudské uvoľnenie. Ježiš je opäť medzi nami...
Celý priebeh veľkonočných sviatkov inak vnímajú dospelí, inak deti. Pre ten drobizg, menší i väčší, je to zábava, veselosť. V jednej ruke korbáč, v druhej košík s „vyšibanými" dobrotami. Funguje to tak už stovky, stovky rokov a patrí to ku koloritu nášho kresťanského žitia. Doprajme deťom radosť.
Nuž a radosť príde i k nám dospelým. Na horniakoch si otvoríme fľašu tej najstaršej slivovice, nuž a u nás pod Malými Karpatmi si natiahneme náš cyrifandel z toho najlepšieho súdka... Stoly sa budú prehýbať dobrotami. Vo štvrtok to bude „zelené", v piatok extrémne diétne a začneme to až v nedeľu, v pondelok...
Vráťme sa k Zelenému štvrtku. Všetko tu by malo byť zelené. Stravu nevynímajúc. Jedáva sa špenát a v minulosti sa doň pridávali i lístky púpavy, šťaveľa, medvedieho cesnaku a hlohu. Náš štvrtkový špenát si pripravíme bez byliniek. Ale so smotanou a s cesnakom. Ponúkam vám k nemu mladé zemiačky a, akože inak, varené slepačie vajcia. Po desiatich minútach varu ich nechajte vychladnúť a potom ich prerežte na polovicu. Z časti vajec žĺtky vyberte a vyplňte ich olivovým pestom. Pripravíte si ho ľahko. Olivy, pár kvapiek oleja, trochu soli, bazalky a oregana dobre rozmixujte. Pestom naplňte bruško polvajíčka. Jeho vrch ozdobte lístkom mladej žihľavy. A aby to bolo kompletne zelené, do čaše si nalejte veltlínske alebo silvánske zelené...
Diskusia k článku