Foto: Pravda
Fedor Malík
Kráľovnou záhrady v tom nečase bola kríčková fazuľa. Pod nezvykle obrovskými listami viseli struky ako z rozprávky. Tohto roku sme ju sadili už po druhý raz. Tá druhá sadba musela byť urobená do „Anny". Pozri recepty na Skvelé jesenné dobroty V sobotu konečne vyšlo zlatavé slnko. Struky sa už dali zberať. Bolo ich plné, plnučičké dvadsaťlitrové vedro. Ostrým nožíkom som orezal ich konce, dokonale opláchol, nakrátko oblanžíroval, nechal preschnúť a uložil do mrazáka.
Tri veľké hrste som dal bokom, nakrátko ich povaril, trochu posolil a pokvapkal olivovým olejom. Už ráno som naklepal pár plátkov teľaciny a nechal ich v chladničke marinovať zo dve hodiny.
Vlastnú orientálnu marinádu, v ktorej nechýbal postrúhaný ďumbier, hubový kaviár, rasca, oregano, kurkuma, cesnak, lyžica medu a slivkový lekvár, ten mám doma vždy k dispozícií. Marinované mäso som na panvici opražil a podával s horúcimi fazuľovými strukmi.
Žiadna ryža, žiadne zemiaky. Ešte teplý biely maďarský chlebík. Bol tým najlepším spoločníkom sobotňajšieho obeda, ktorý prekvapivo chutil všetkým. Dokonca i mojej manželke...
Diskusia k článku