Fedor Malík:
Zelená fazuľka

Fedor Malík, 21. septembra 2010     2 minúty čítania

Bol koniec augusta a druhá polovica leta bola stále smokľavá...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Dva dni vytrvalo pršalo a do zeleninovej záhrady sa nedalo vstúpiť. Paradajky praskali a padali na premočenú pôdu. Koreňovej zelenine sa však darilo. Vňať mala hutnozelenú a bujnú.

Kráľovnou záhrady v tom nečase bola kríčková fazuľa. Pod nezvykle obrovskými listami viseli struky ako z rozprávky. Tohto roku sme ju sadili už po druhý raz. Tá druhá sadba musela byť urobená do „Anny". Pozri recepty na Skvelé jesenné dobroty V sobotu konečne vyšlo zlatavé slnko. Struky sa už dali zberať. Bolo ich plné, plnučičké dvadsaťlitrové vedro. Ostrým nožíkom som orezal ich konce, dokonale opláchol, nakrátko oblanžíroval, nechal preschnúť a uložil do mrazáka.

Tri veľké hrste som dal bokom, nakrátko ich povaril, trochu posolil a pokvapkal olivovým olejom. Už ráno som naklepal pár plátkov teľaciny a nechal ich v chladničke marinovať zo dve hodiny.

Vlastnú orientálnu marinádu, v ktorej nechýbal postrúhaný ďumbier, hubový kaviár, rasca, oregano, kurkuma, cesnak, lyžica medu a slivkový lekvár, ten mám doma vždy k dispozícií. Marinované mäso som na panvici opražil a podával s horúcimi fazuľovými strukmi.

Žiadna ryža, žiadne zemiaky. Ešte teplý biely maďarský chlebík. Bol tým najlepším spoločníkom sobotňajšieho obeda, ktorý prekvapivo chutil všetkým. Dokonca i mojej manželke...




Diskusia k článku

janazjarku
Fazuľka zelená to je moje obľúbené a tiež môjho malého vnúčika, ktorý si tú druhú výsadbu zaobstaral sám /asi preto sa tak vydarila/ :-) No ja som to riskla a zasadila aj tretí krát tak uvidíme či stihne dozrieť vedľa tých dopraskaných paradajok.
honestka
pripajam sa, robievam aj s paradajkami ako prilohu, (asi Mediterenian sposob?) pridam recept. a v zahradke sa stihla urodit aj tu, hoci za zlych podmienok.
jezibabka1
ja som bohužiaľ odkázaná na zeleninové trhy, lebo záhradku máme, ale kvôli zosuvom pôdy tam nechodíme ( ŠKODAAAAAA!) ale minule som bola na "veľkom trhu" a kupila som 4kg peknej fazuľky za dobrú cenu. Len škoda, že som už všetko pomrazila a nenechala som si pár celých strúčikov, lebo takto upravenú fazuľku som ešte nerobila, al snáď mi @janazjarku dohodí dve hrste vnúčikovej:)))






 



TOPlist