Foto: Shutterstock
Obsahuje cenné látky
V špargli sa nachádza bohaté spektrum vitamínov - vitamín A, B6, C, E, K, minerály vápnik, horčík, zinok, železo, mangán, fosfor, selén a magnézium. Je zdrojom cennej vlákniny, ale aj bielkovín, betakaroténu, riboflavínu, či kyseliny listovej.Zlepšuje trávenie
Vďaka vysokému obsahu nerozpustnej vlákniny sa konzumácii špargle poďakuje náš tráviaci systém, pretože podporuje pohyb čriev.Znižuje riziko cukrovky
Konzumácia špargle zlepšuje vylučovanie inzulínu, pomáha normalizovať hladinu cukru v krvi. Okrem toho má špargľa vysoký obsah antioxidantov, ktoré majú protizápalový účinok. Antioxidanty zároveň pôsobia protirakovinovo.
Kto by sa mal špargli vyhnúť?
Keďže špargľa obsahuje veľké množstvo purínov, ktoré spôsobujú hromadenie kyseliny močovej v tele, nemali by ju konzumovať ľudia trpiaci dnou, metabolickým ochorením, charakteristickým zvýšenou hladinou kyseliny močovej, ktorá sa v tele hromadí najmä v kĺboch.
Keďže špargľa obsahuje veľké množstvo purínov, ktoré spôsobujú hromadenie kyseliny močovej v tele, nemali by ju konzumovať ľudia trpiaci dnou, metabolickým ochorením, charakteristickým zvýšenou hladinou kyseliny močovej, ktorá sa v tele hromadí najmä v kĺboch.
Posilní imunitu
Špargľa obsahuje saponíny. Stimulujú produkciu T-buniek, čím zlepšujú imunitnú funkciu organizmu.Foto: Shutterstock
Aj obličky sa potešia
Táto chutná zelenina pôsobí aj ako prírodné diuretikum. Telu pomáha vylúčiť prebytočnú soľ a tekutiny. Do svojho jedálnička by ju teda mali zaradiť ľudia, ktorých trápia opuchy a vysoký krvný tlak.Spomalí starnutie
Antioxidant glutatión, ktorý sa v špargli nachádza, spomaľuje proces starnutia. Kyselina listová v kombinácii s vitamínom B12 zase podporuje kognitívne funkcie mozgu.Zelenina lásky
Pripravte špargľu svojej láske a budú sa diať divy… Označuje sa totiž za prírodné afrodiziakum, stimuluje tvorbu estrogénu u žien a testosterónu u mužov. Špargľa je tiež preborníčka v obsahu kyseliny listovej. Do svojho jedálnička by ju mali zaradiť tehotné a tiež ženy, ktoré otehotnieť plánujú.Pomôže aj pri "opici"
Ak máte za sebou náročnú noc a ťažké ráno, dajte si na obed špargľu. Zmierni nevoľnosť a prečistí pečeň.
Prečo moč po konzumácii špargle zapácha?
Niektorých ľudí po konzumácii špargle trápi zapáchajúci moč. Obsahuje totiž kyselinu asparágovú, ktorá ju chráni pred napadnutím baktériami. Samotná kyselina asparágová nezapácha. Proces jej odbúravania v tele u niektorých ľudí však môže produkovať síru, ktorá zapácha. Ide o neškodný jav.
Niektorých ľudí po konzumácii špargle trápi zapáchajúci moč. Obsahuje totiž kyselinu asparágovú, ktorá ju chráni pred napadnutím baktériami. Samotná kyselina asparágová nezapácha. Proces jej odbúravania v tele u niektorých ľudí však môže produkovať síru, ktorá zapácha. Ide o neškodný jav.
Diskusia k článku