Využite ho naplno:
Nenechajte zvyšok citróna splesnivieť ani vyschnúť. Toto s ním podniknite a nič nevyjde nazmar

Veronika Lucáková, 30. augusta 2023     4 minúty čítania

V kuchyni nám často postačí len pár kvapiek šťavy alebo troška kôry z citróna. Ale čo s tým zvyškom? Nie je automaticky odsúdený upadnúť do zabudnutia v chladničke alebo čakať na linke až kým, chudák, vyschne... Vieme, ako zbytočnému vyhadzovaniu predísť.



Foto: Shutterstock

Šťava a kôra z citrónov v kuchyni využívame pomerne často, ale len málokedy spotrebujeme celý plod. Ako načatý nespotrebovaný citrón spracovať, aby z neho nič nevyšlo nazmar?

Ako prežije šťava

Ak do koláča, šalátu alebo omáčky potrebujete len troška citrónovej šťavy, rozkrojené ovocie môžete na pár dní uskladniť v chladničke. Dôležité je položiť citrón reznou stranou na tanierik, alebo ho zabaliť do alobalu či potravinárskej fólie.

Čo je ale zásadné, a väčšinou sa nám to nepodarí, je nezabudnúť naň. Ak presne s týmto máte problém, radšej z citróna pomocou plastového, skleneného alebo keramického lisu vytlačte rovno všetku šťavu, ponalievajte ju do nádobky na ľad a dajte zamraziť.



Foto: Shutterstock

Na rozdiel od chladničky, v mrazničke šťava prežije bez ujmy čas, kým si na ňu spomeniete, alebo kedy ju budete opäť potrebovať. Kocky zmrazenej šťavy sú ideálne do limonád, po rozmrazení ňou môžete dochutiť polievky, omáčky, šaláty alebo ju použiť do pečenia rovnako ako čerstvo vytlačenú šťavu.

Kôru môžete aj usušiť

Najjednoduchšie sa kôra strúha z ešte nevyžmýkaných citrónov, ale problém to nie je ani z tých použitých polovičiek. Jednoducho ich vložte do mraziaceho vrecka a zamrazte. Keď budete kôru potrebovať, vyberte zamrazenú polovičku citróna, chyťte ju do utierky a podľa potreby z citróna kôru nastrúhajte.



Foto: Shutterstock

Ďalšou možnosťou je z čerstvého citróna nastrúhať všetku kôru (teda len jej žltú časť, tá biela je horká), natlačiť ju do nádobky na ľad a zmraziť po kockách.

Nastrúhanú kôru môžete aj usušiť, najprv ju rozložte v jednej vrstve a nechajte voľne vyschnúť. Potom ju presypte do suchej sklenenej nádobky a použite podľa potreby.

Kolieska do nápojov

Ak sa obávate, že sa citróny skôr pokazia, splesnivejú či vyschnú, než ich doma stihnete využiť, tak ich nakrájajte na kolieska a zamrazte. Kolieska poukladajte v jednej vrstve na papier na pečenie a dajte do mrazničky.



Foto: Shutterstock

Po zamrznutí ich pozbierajte do mraziaceho vrecka, dobre uzavrite a skladujte opäť v mrazničke. Potom ich podľa potreby môžete využiť napríklad do nápojov, na ochutenie vody alebo čaju.

Okrem plátkov môžete nakrájaný citrón zamraziť spolu s vašimi obľúbenými bylinkami, napríklad s mätou alebo medovkou, či rozmarínom. Do osviežujúcich nápojov budú ako stvorené.



Foto: Shutterstock

Na čistenie aj proti hmyzu

Odšťavené polovičky citrónov sa dajú využiť napríklad aj na vyčistenie kuchynských alebo kúpeľňových batérií od vodného kameňa. Citrónové polovičky spolu so soľou dokážu skvelo čistiť aj kuchynské dosky na krájanie.

A ak je v nich ešte dužina, tak do nich napichajte klinčeky a položte na tanieriku tam, kde sa chcete zbaviť nepríjemného hmyzu.

Pozrite sa, ako pomocou citróna zbaviť dosku na krájanie pachov:







ANKETA: Ostávajú vám doma nepoužité polovičky citrónov v chladničke?

59,8%



40,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist