Fedor Malík:
Višne s octom

Fedor Malík, 14. augusta 2018     2 minúty čítania

Pred pár dňami mi sesternica Lilka priniesla veľké vedro odstopkovaných višní. Boli tmavé, voňavé, sladučkokyslé. Jednoducho višne na vrchole svojej zrelosti.



Prijal som ich akosi s neochotou. Špajzu mám plnú zaváranín od výmyslu sveta. Čo s vami, milé višne?

Pomohli mi návraty. Návraty k starej gastronomickej literatúre. Návraty k Terézii Vansovej. Po roku som opäť zobral do rúk jej Novú kuchársku knihu. Štvrté rozšírené vydanie z roku 1937, kapitola XXIII. Zavárané ovocie a lekváre. Kapitola „višne". Višne v pare, višne v špirituse, višne pitvané, višne s octom, višňová šťava, iná višňová šťava, višňový lekvár, višne v salicyle, cukrové višne, sušené višne, višne v čokoláde. Bolo z čoho vyberať.

Do zložitých kuchynských operácií sa mi moc nechcelo. Vybral som si ten recept najprostejší. Pripravil som višňovú šťavu, či skôr podľa obsahu cukru višňový sirup. Višne som opláchol a povaril vo veľkom hrnci. Plody „pustili" intenzívne vyfarbenú šťavu. Nechal som ju vychladnúť a potom som prepasíroval cez jemné sitko. Surovú šťavu som nechal 1–2 dni odkaliť v chladničke. Číry podiel som stiahol a docukril. Na liter šťavy 70–80 dekov cukru.

Nebolo toho tak veľa. Tých pár jedenapollitrových fliaš sa mi pohodlne zmestilo do chladničky. Šťavu si teraz popíjam so sódou. Je leto a je mi dobre...

Višne máme „za sebou". Čo však s ostatným ovocím i zeleninou? Do konca leta mám roboty vyše hlavy. Zameriam sa na špeciality. K zaváraným sladkým vlašským orechom pribudne ešte v octe a cukre zaváraná tekvica olejnatá, dulový syr s orechmi (Vansová duly nazýva „bižalmy"), ružový lekvár (egreše, ružové lupene, cukor), figový a kivi lekvár a napokon ešte oskorušovo–mišpuľové želé.

To naposledy menované želé bude originálna „bomba". Budem ho natierať na bielu teplú hrianku a zapíjať ho vyzretou dvoj–, trojročnou Peseckou leánkou z modranského honu Firígle...



Diskusia k článku







 



TOPlist