Foto: Pravda
Fedor Malík
Pri bráne stál Vilo s košíkom. „Poď mi otvoriť, práve idem zo Zošky a nesiem ti pár húb..." prevravel. Otvoril som mu, pozrel do košíka a zamračil sa. Nevzhľadné huby s hnedasto–okrovým zvrašteným klobúkom nevzbudzovali vo mne dôveru.
Chvíľu mi to trvalo. Smrže? „ Áno, ale ti to trvalo..." Smrže sú typicky jarné huby. Sú mierne sliznaté, krehké a duté. Vo vyšších polohách rastú smrže špicaté, ktoré sú štíhlejšie, tmavšie, až sivočierne.
Pozri recepty na Skvelé hubové pochúťky Kulinársky najchutnejšie sú vraj „české kačenky", pripomínajúce zvonček, ktoré rastú v čerešňových sadoch... Vilo mi smrže vysypal na plech a poradil recept na ich prípravu. Trochu som si ho prispôsobil.
Smrže som napred ostrým nožom pozdĺžne prerezal. Vnútro ich polovičiek som čajovou lyžičkou vyčistil a nechal ich 10–15 minút povariť v slanej vode. „Vybielené" polovičky som plnil syrovou plnkou. Topený syr, na jemno nakrájaná šunka i čerstvá pažítka.
Huby som potom naukladal na plech, podlial olivovým olejom a posypal mladou cibuľkou. O pol hodiny bolo hotovo. Vilove smrže som podával s opečenými toastami a pohárom minuloročného ryňáku... Nebolo to na zahodenie. Experiment sa vcelku vydaril...
Diskusia k článku