Fedor Malík:
Vianočné sviatky

Fedor Malík, 23. decembra 2009     3 minúty čítania

Všetci sa na ne tešíme. Bude pokoj, pohoda, fajnové papanie.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Trochu kapustnice, kúsok ryby, oblátky s medom a orechami. Tie si dávajte veselo, nebude vám ťažko od žalúdka a určite z nich nepriberiete. Sú ľudia, ktorí počas času vianočného dodržiavajú pôstnu i nepôstnu klasiku.

Sú však medzi nami i takí, ktorí nedbajú na tradíciu. Vianoce sú pre nich nielen časom oddychu, ale často i príležitosťou na fantazírovanie. A to sa dá rôznym spôsobom. Vyblázniť počas Vianoc, najmä však pár dní pred nimi, sa môžete napríklad gastronomicky. Pozri aj Čarovné vianočné recepty Manželke dáte do rúk dobrú knižku a vy si oblečiete zásteru a zapnete sporák. Predtým však musíte mať svoje rozhodnutia pevne premyslené. Ja to svoje už mám „v hrsti“. Budú to Vianoce na teľaciu nôtu. Prečo teľaciu? Nuž preto, že napodobňujem veľkonočné sviatky. Veľká noc je v znamení kozľaciny, tak prečo by Vianoce nemohli byť v znamení teľaciny.

Tak je rozhodnuté a už nikto z vás ma od toho neodradí. Hneď na Prvý sviatok vianočný pre rodinu pripravím plnenú teľaciu hruď. Teľacina je úzky profil. Pred sviatkami by som ju už nezohnal. Tá moja je už v mrazáku. Dve kilá voňavého mladého mäska som kúpil nedávno u môjho mäsiara.

Na Štedrý večer hruď vytiahnem z mrazáka. Ráno ju vykostím, mäso osolím a urobím z neho kapsu. V zašitej kapse bude uložená plnka, pripravená z varenej ryže, na kocky nakrájaného mäsa, vajec, masla, čierneho korenia, soli, hrozienok a posekaných mandlí.

Kapsu vložím na pekáč. Ten už rozvoniava osmaženou cibuľkou. Teľaciu dobrotu pravidelne podlievam mäsovou šťavou a pečiem ju dozlata. Podávam ju zásadne s varenými zemiačikmi a pochlipkávam k nej mladý vavrinec ročníka 2009.




Diskusia k článku







 



TOPlist