Foto: Pravda - Ivan Majerský
Zastavil som sa v čarovnom slavónskom Kutjive u jedného z najslávnejších chorvátskych vinárov. Fúzatý Vlado Krauthacker ma vyobjímal do kosti. Veď sme dlhé roky boli pevní slovanskí bratia.
Vonku bolo sychravo, nepríjemne. Bol čas adventný. Masívny dubový stôl bol bohato prestretý. Domáci, ešte teplý pšeničný chlieb, skvelý kulen, dva – tri druhy pršutu, ovčí syr a Vladove vína. Biele, červené a ľadový Rizling vlašský. No paráda nad parády!
Čosi som však nespoznal. Korenisto – sladké pečivo, vianočné chorvátske „pieporníky“… Pátral som roky po recepte na ich prípravu. Babilon, Vansová, ale aj dolnoorešanská „gastrodiva“ Štefania Speváková. Od tej napokon mám aj recept. Čítajte a pečte...
Rozmiešajte štvrť kila bravčovej masti s 15 dekami práškového cukru, piatimi žĺtkami, jedným vajcom, trochou mletého bieleho korenia, sladkej papriky, hrebíčka. Pridajte pol kila teplého medu a zamieste s múkou do „rezancovej“ hustoty.
Cesto potom vyvaľkajte na pol prsta hrubé lokše a z nich plechovými formičkami vykrajujte rôzne vianočné motívy. Zvončeky, hviezdy, sviečky, polmesiace… Všetky ich potom pečte pri akurátnej teplote dozlatova.
Deťom to veľmi chutiť nebude a aj niektoré dámy budú ohŕňať nos. Zostávame už len my, muži. Terézia Vansová pripomína, že vianočné pieporníky, cit.: „...sú chutné kúsky zvlášť pre pánov milujúcich víno“.
Nuž a vianočné víno by nemalo chýbať na stole ani vám. Navrhujem čosi staršie, čosi vyzretejšie. Čo poviete na Gewürztraminer? Je korenistý a tá vlastnosť svedčí i k vianočnému „párovaniu“ s novoobjaveným vianočným pečivom – pieporníkmi...
Diskusia k článku