Fedor Malík:
Veľkonočné divadlo

Fedor Malík, 9. apríla 2019     3 minúty čítania

Zimy už nebývajú také, aké bývali pred rokmi. Ani mráz už nie je taký tuhý ako v našom detstve, ani sneh už nie je taký biely ako kedysi, a napokon ani ľad na modranskom rybníku nie je taký hrubý, aby udržal moje stokilové telo.



Všetko nám pred očami nenávratne odchádza. Len čas ide ďalej. Zimu strieda jar. Hádam najkrajšie ročné obdobie. Žlté blatúchy zažltli brehy potokov a u nás pod Karpatmi už rozvoniavajú stromy kvitnúcich mandlí.

Dvíha sa opona, začína sa veľkonočné divadlo. Kopu dní sme sa postili, na Bielu sobotu a Veľkonočný pondelok to roztočíme. „Na Velikú noc najeme sa moc”, hovorí slovenská riekanka. To „moc" bude mať všade inú podobu. Na myjavských kopaniciach to bude polievka z prosa s koreňovou zeleninou a so zemiakmi. Na Liptove uvaria šalátový kyseľ, v Zemplíne ponúknu rosoľanku z vody z kvasenej kapusty a fazule. Na Záhorí bude rozvoniavať cícerová kaša s osmaženou cibuľou a v Turci sa budú tešiť na pikantnú jahňacinu so špenátom. Špenát však možno nahradiť i mladou žihľavou a medvedím cesnakom.

Nuž a zabudli sme aj na čosi „tuhšie”. Východniarsky veľkonočný „syrek", pripravovaný z mlieka a vajec, možno pripraviť naslano aj nasladko. Budete sa diviť, ale na Trenčiansku zase, odkiaľ pochádza polovica môjho genetického materiálu, k obľúbeným sladkým veľkonočným pochúťkam patria aj makové slíže. Veruže na Kvetnú nedeľu a na Veľký piatok si ich pripravím aj ja...

V kulinárskych topánkach sa túlam po Slovensku a na moju rodnú Modru som akosi zabudol. Nezabudol. Naše veľkonočné gastronomické divadlo si obohatíme smotanovým koláčom s kôprom. Kysnuté cesto si pripravím z polohrubej múky, mlieka, 2–3 žĺtkov, kvasníc, cukru, soli a masla. Cesto potriem kyslou smotanou, kúskami oravskej slaniny a nasekaným kôprom. Tú modranskú „pizzu” pečiem do chrumkava a zapíjam ju, a teraz ste „vedľa", acidofilným mliekom. Samozrejme, tým veľkonočným, to predsa chutí trochu inak.



Diskusia k článku

chorvatka
A vdaka vam, pan Malik, sa dozvedam aj o tradiciach v slovenskych regionoch; u nas v Trencine sa pred 60.rokmi jedlo na velku noc kozla a na veceru vajicka na tvrdo so sunkou. Nuz povojnové roky nebyvali také ako dnes. Ale sme tu a mame pekné spomienky na detstvo. Vdaka vam.






 



TOPlist