Fedor Malík:
Vaječné fliačky

Fedor Malík, 26. februára 2010     2 minúty čítania

Ťažko je písať o vajciach. Bez nich sa nezaobíde takmer žiadne jedlo, kuchyňa bez nich je chudobná a „krváca".


Foto: Pravda

Fedor Malík


To na jednej strane... na strane druhej je tu však dilema. Čo zo samotných vajec len vymyslíte? Uvaríte ich, urobíte si praženicu, hemendex? Listujem v pamäti a hmlisto sa rozpomínam, že predsa tu kedysi ešte čosi bolo. Pozri recepty na Pochúťky z vajíčok Ako deti sme milovali miešané žĺtky s práškovým cukrom. Išli sme sa zadrhnúť. Potom však, pred polstoročím nás začali masírovať informáciami o škodlivosti cholesterolu. Vtedy sa ešte nevedelo, že cholesterol môže byť i „dobrý". A bol koniec.

Naši rodičia i my sme akosi na vajcia zabudli. Len na veľkonočné sviatky sme si na ne spomenuli. Pchali sme ich do seba a potom sme sa týždeň liečili... Recept, ktorý vám prinášam, je prostý a jedlo ľahko stráviteľné.

Urobíme zapečené fliačky s vajcom a hubami. Potrebujeme pol kila cestovín, za hrsť sušených húb, tri čerstvé vajcia, desať deka oravskej slaniny, jednu cibuľu, olivový olej, soľ, čierne korenie, deci mlieka a petržlenovú vňať. Fliačky, najlepšie „štvorvaječné" uvaríme v osolenej vode, precedíme a pridáme do nich slaninu, cibuľu i predom namočené, pokrájané a udusené huby.

Všetko to dobre zmiešame a zalejeme vajcami rozšľahanými v mlieku. V rozpálenej rúre potom vaječné fliačky pečieme pol hodiny. Keď trochu vychladnú, posypeme ich posekanou petržlenovou vňaťou a nalejeme si pohár jednoduchého, dobre vychladeného bieleho vína...





Diskusia k článku

roska
Ja používam bezvaječné cestoviny. V region. týždeníku ORAVA, z 27.2.2010, som si prečítala príspevok pána Róberta Germušku, vedúceho odboru analýz potravín ŠVPÚ Dolný Kubín. Z neho vyberám: "Venujeme sa tiež analýzam vaječných cestovín, ktoré výrobcovia v reklame prezentujú ako päť alebo desať vaječné. Zatiaľ sme ich analyzovali len pokusne. Pri ich príprave bolo použité tak jedno vajce! Keď niekto na obal napíše, že ich bolo viac, klame spotrebiteľa." Odporúčam prečítať si celý článok. P.S.: Ale recept je dobrý. Vyskúšam ho.

chorvatka
A to, prosim, tu cibulu restujete na olivovom oleji ??? a preco nie na tej roztopenej slaninke ?






 



TOPlist