Unikátny gastronomický festival v Bratislave:
Predstavia sa najlepší svetoví barmani, šéfkuchári, špičkové bary, reštaurácie aj vinárstva

OUR MEDIA SR – ADteam (sponzorovaný obsah), 25. apríla 2023     6 minút čítania

Bratislava privíta v druhej polovici mája najlepších barmanov aj šéfkuchárov sveta a zapíše sa na mapu obľúbených miest lákajúcich turistov. Mirror Bar v Radisson Blu Carlton Hotel organizuje od 19. - 23. mája gastronomický festival Mirror Hospitality Expo, spája tak slovenskú a svetovú gastronomickú komunitu a zároveň prezentuje to najlepšie, čo profesionáli ponúkajú. O podujatí plnom svetových hviezd sme sa porozprávali s organizátorom Petrom Marcinom.



Foto: Ľuboš Pilc

Bratislava privíta v druhej polovici mája gastronomický festival pod názvom Mirror Hospitality Expo 2013. V čom bude iný ako podujatia, na ktoré sme boli v posledných rokoch zvyknutí v centre hlavného mesta?

Doposiaľ boli festivaly zamerané na jednotlivé časti gastronómie, na predstavovanie vína, varenia či barmanstva, no Mirror Hospitality Expo 2023 po prvýkrát v histórii Bratislavy zasahuje všetky tieto oblasti. Spolu s ostatnými špičkovými prevádzkami chceme prezentovať prácu, ktorú milujeme a ukázať hosťom, že je na svetovej úrovni, že má Bratislava a okolie svetu čo ponúknuť.

V čom je toto podujatie unikátne?

Naše pozvanie prijali najlepší svetoví barmani, mnohí z nich sú Slováci, ktorí dosiahli vo svojej práci až na vrchol a u nás na festivale predvedú naživo svoje umenie. Jedným z nich je Martin Hudák, medzinárodný brand ambasádor a spolumajiteľ Maybe Group barov, ktoré sa nachádzajú v rebríčku top 50 najlepších barov sveta. K nemu sa pridá Marián Beke, ktorý je považovaný za top barmana a je tiež majiteľom jedného z najkrajších a najlepších barov v Londýne. Z Nórska pricestuje Maroš Dzurus, jeden z držiteľov The World`s 50 Best Bars s jeho barom Himkok v Osle. Všetci predvedú návštevníkom svoje umenie.

Aká najväčšia svetová hviezda z oblasti gastronómie bude na festivale?

Naživo uvidíme pracovať skutočnú hviezdu, doslova legendu Marca Pierra Whitea, „trojmichelinského“ šéfkuchára, ktorý učil napríklad dnes už celebritu Gordona Ramsaya a ďalších šéfkuchárov dobíjajúcich svet.

Čo ste pre návštevníkov pripravili v centre Bratislavy a v okolí?

Poprechádzame sa najlepšími reštauráciami a barmi nielen v centre Bratislavy, ale mikrobusmi sa vyberieme aj do spriatelených vinárstiev v Malých Karpatoch. Návštevník môže objavovať špičkové bary ako je Michalská Coctail Room, Antique American Bar, Old Fashioned Bar, Sky Bar a samozrejme, aj náš Mirror Bar v hoteli Carlton. Svoje dvere otvoria špičkové bratislavské reštaurácie UFO, Irin Restaurant a mnohé ďalšie. Naša cesta povedie aj na Devín, do vinárstva Zlatý roh a zážitkovej reštaurácie Eck, ale aj do pezinského Zámku Šimák s výborným vinárstvom a gastronómiou. V každej zo spriatelených prevádzok si návštevník môže vychutnať špeciálne menu venované Mirror Hospitality Expo 2023.

Aký program nás čaká od piatka do nedele? A čo všetko uvidíme so vstupenkou v ruke?

Myslím si, že náš gastronomický segment potrebuje šikovných mladých ľudí, preto sme sa rozhodli motivovať študentov stredných hotelových škôl a venovali im vstupenky zadarmo. Už v piatok od skorého rána bude zaujímavý aj pre nich, pretože festival odštartujeme historicky prvou medzinárodnou súťažou krajín Vyšehradskej štvorky v barmanstve. Prezentovať na nej sa budú najlepší študenti aj najlepšie bary z okolitých krajín. Pre študentov sa budú dopoludnia degustácie niesť v znamení nealkoholických produktov, likérov či ginov, ktoré ich inšpirujú. U nás v hoteli Carlton vyrastie aj kreatívny market, kde bude mať návštevník možnosť vidieť našich partnerov, najlepšie svetové značky kokteilov, ochutná nové rumy, giny, whiskey a zažije profesionálne degustácie. Jedna z najväčších motivácií pre milovníkov gastronómie so vstupenkou v ruke bude sledovať pri práci spomínané svetové hviezdy, ktoré budú v piatok od 12 do 17 hodiny predvádzať naživo svoje barmanské aj kuchárske umenie. V sobotu pokračujeme vynikajúcimi prednáškami medzinárodných hviezd aj úspešných slovenských barmanov, ktorí budú navyše účinkovať aj v najlepších bratislavských baroch. V nedeľu zrelaxujeme na terase hotela Carlton poludňajším brunchom, ktorý pripravia špičkoví bratislavskí šéfkuchári, napríklad Miško Konrád nám predvedie svoje lokálne bao. Popoludní sa budú prezentovať ďalší svetoví barmani, ktorí budú večer hosťovať aj v okolitých baroch. Niektoré najväčšie slovenské hviezdy pôsobiace v zahraničí uvidíme až v nedeľu, preto sa oplatí počkať.

Kúpiť si môžeme aj skutočne unikátne vstupenky. Kde sa s nimi dostaneme?

Tieto lístky vám otvoria dvere do slovenského kola najprestížnejšej barmanskej súťaže sveta, Diageo World Class. Dozvieme sa v nej meno najlepšieho slovenského barmana, ktorý nás bude reprezentovať na svetovej súťaži v Brazílii. Je to veľké lákadlo, pretože súťaž môžu sledovať len profesionáli, ktorých pozve samotný organizátor. No vďaka nám si v priestoroch hotela Carlton budú môcť vychutnať aj desiati milovníci perfektné drinky a atmosféru prestížnej súťaže.

Mirror Hospitality 2023 predstaví v spolupráci so špičkovými prevádzkami aj jedinečnú gastronomickú Mapu Bratislavy. Čo hosťom ponúkne?

Vytvorili sme gastronomickú Mapu Bratislavy, ktorá bude prezentovať najlepšie reštaurácie, bary, vinárstva zapojené do nášho festivalu Mirror Hospitality Expo. Festival chceme organizovať každý rok a preto plánujeme aj mapu neustále aktualizovať a rozširovať o ďalšie prevádzky ponúkajúce vynikajúcu gastronómiu. Mapa bude slúžiť ako komunikačný kanál pre náš turistický ruch a preto nechceme zostať len pri brožúrke. Plánujeme vytvoriť aplikáciu, ktorá bude ľahko dostupná pre každého návštevníka Bratislavy.

Pre prezentáciu turistického ruchu ste však na festivale urobili ešte jeden významný krok.

Aktuálne je jednou z najtrendovejších platforiem, ktorá vyberá 50 najlepších svetových reštaurácií, barov aj hotelov The World`s 50 Best Bars. Pozvali sme celé zastupiteľstvo spolu s novinármi z celého sveta a pripravili im cestu po našich najlepších podnikoch, chceme im ukázať našu prácu na svetovej úrovni, pohostinnosť a nadviazať dobré vzťahy.

Text: Jana Štrbková








 



TOPlist