Fedor Malík:
Ukrajinský boršč

Fedor Malík, 4. januára 2011     2 minúty čítania

Môj krstný otec bol Ukrajinec.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Ako mladý chlapec utiekol pred boľševikmi a v Prahe vyštudoval medicínu. Oženil sa na Slovensku a dlhé roky bol lekárom v Krajnom a v Brezovej pod Bradlom.

Chodil som k nim na letné prázdniny a bolo mi tam dobre. Teta Ruženka, Andrejova manželka a sestra mojej mamy, už v tom čase varila skvelé ukrajinské jedlá. Po prvý raz v živote som tam papkal boršč.

Na prvý tanier som sa mračil, tie ďalšie som však už s chuťou hltal. Najviac som si obľúbil rybací boršč s hríbmi.

Potrebujete naň 200 g rybieho filé, 150 g nakladanej cvikly, jeden petržlen, 100 g kapusty, menšiu cibuľu, väčšiu mrkvu, hrsť sušených hríbov, 20 g múky, lyžicu masti, dve lyžice smotany, trochu octu i soli.

Na masti opražte cibuľu a potom pridajte pokrájanú zeleninu, sušené hríby. Obsah kastróla krátko povarte a potom octom a soľou dochuťte. Varte ho na miernom ohni ďalej a až päť minút pred dokončením pridajte doň kvasenú cviklu a kúsky ryby, ktoré boli vopred opražené na masti.

Taniere s borščom ozdobte kyslou smotanou a posekaným petržlenom... Som presvedčený, že váš žalúdok to „neprekvapí"...




Diskusia k článku

alexdidi
Varievam tiež práve ukrajinský boršč, ale rybací som ešte nejedla, vyzerá zaujímavo....
tetuska
ja podobne ako @alexdidi som ešte boršč z ryby nejedla, robím boršč z 2 druhov mäsa -hovädzie a bravčové, dávam tam cibuľu, v zime lečo, paradajkový pretlak, hlávkovú kapustu, koreniny, na záver uvarenú cviklu, tento nám chutí najviac a na koniec samozrejme kyslú smotanu...
robila som aj z kyslej kapusty, ale ten nám veľmi nechutil...
honestka
zboznujem original a recept mam od babulky ukrajinky, a TENTO urcite vyskusam!
hubata
Aj ja robím boršč len z mäsa, vyskúšam......
mazulka
takyto boršč z rybou a hribami sa vari na Ukrajine na Vianoce, je to jedno z dvanastich pôstnych jedal na štedrovečernom stole :)






 



TOPlist