Foto: Pravda
Fedor Malík
Chodil som k nim na letné prázdniny a bolo mi tam dobre. Teta Ruženka, Andrejova manželka a sestra mojej mamy, už v tom čase varila skvelé ukrajinské jedlá. Po prvý raz v živote som tam papkal boršč.
Na prvý tanier som sa mračil, tie ďalšie som však už s chuťou hltal. Najviac som si obľúbil rybací boršč s hríbmi.
Potrebujete naň 200 g rybieho filé, 150 g nakladanej cvikly, jeden petržlen, 100 g kapusty, menšiu cibuľu, väčšiu mrkvu, hrsť sušených hríbov, 20 g múky, lyžicu masti, dve lyžice smotany, trochu octu i soli.
Na masti opražte cibuľu a potom pridajte pokrájanú zeleninu, sušené hríby. Obsah kastróla krátko povarte a potom octom a soľou dochuťte. Varte ho na miernom ohni ďalej a až päť minút pred dokončením pridajte doň kvasenú cviklu a kúsky ryby, ktoré boli vopred opražené na masti.
Taniere s borščom ozdobte kyslou smotanou a posekaným petržlenom... Som presvedčený, že váš žalúdok to „neprekvapí"...
robila som aj z kyslej kapusty, ale ten nám veľmi nechutil...