Sú aj výnimky, starší sa už takýmto veciam akosi vyhýbame. Oči pýtajú, telo odmieta. Zoberme si len také torty... V Novej kuchárskej knihe Terézie Vansovej (1937) máte k dispozícii vyše 120 tortových receptov! Torty piškótové, čokoládové, Dobošove, Pišingerove, orechové, mandľové, cigánske, kávové, hrebíčkové, rybárske, indiánske, datľové, kysnuté... Až je vám na žalúdku akosi priťažko...
Napriek tomu pri tortách zostaneme. Písmo bude o tortách menom „Štefania“... Z prostého dôvodu. V mojej poslednej gastroknižke „Lačné ústa, chutné sústa (2022)“ sa na troch stranách textu venujem cukrárskemu umeniu Štefanie Spevákovej z Dolných Orešian. Jej rukou písanú kuchársku knihu z roku 1928 som mal nedávno pár dní k dispozícii. Bolo to úžasné čítanie. Stovky receptov, „chutné“ dedičstvo našich predkov. Nuž a väčšina receptov bola „sladká“.
Vyberiem aspoň jeden. Akože inak, pôjde o maslovú tortu „Štefania“. Osem žĺtkov napred vymiešate s 37 deka práškového cukru, pridáte 25 deka rozpusteného masla, toľko i múky a napokon aj sneh z 8 bielkov. Upečiete potom päť tortových listov a tie natierate plnkou. Pripravíte ju z 25 dekov masla, vanilkového cukru a postrúhanej horkej čokolády. Vrch a boky torty napokon upravíte touto polevou. A už nám chýba len sviečka a za hrsť červených záhradných malín, ktoré sú dnes k dispozícii aj v zimnom období. Maškrťte kúsky torty a zapíjajte ich horúcim čajom z malokarpatských bylín...
Nuz k tej vianocnej torte vam zelam prijemnu naladu, ktoru vyvola urcite prijemny mok, ten si urcite budete vediet vybrat. Alkohol vsak skodi telu asi tolko, co i ten maslovy krem; No vsetkého z mierou a dozijeme sa i sto rokov. Nazdravie !