Foto: Shutterstock
Opečené plátky slaniny sú neodmysliteľnou súčasťou anglických raňajok, hodia sa k vajíčkam, ale aj do šalátu či na rizoto. Plán opiecť slaninku však môže skončiť prskajúcim tukom, zadymenou kuchyňou a kúskami prichytenými na panvici. Ako teda na to, aby ste sa takejto šlamastike vyhli a mohli nakoniec podávať nádherne chrumkavé plátky? Vyskúšajte tieto dva tipy.
Slanina a voda
Že to nejde dokopy? V tomto prípade áno a výsledkom bude chrumkavá, nie príliš mastná slanina s jemnou textúrou. Je to jednoduché - plátky slaniny položte na panvicu a prilejte toľko vody, aby ste pokryli dno panvice.Varnú dosku zapnite na stredný výkon. Vo vriacej vode sa uvoľní prebytočný tuk a voda sa odparí. Po odparení vody teplotu znížte a slaninu opekajte dovtedy, kým nebude chrumkavá - tak, ako v tomto videu:
Zdroj: YouTube, America s Test Kitchen
Pre viac ľudí v rúre
Slanina bude chrumkavá, aj keď ju pripravíte v rúre. Tento spôsob je lepší v prípade, že potrebujete pripraviť viac porcií.Foto: Shutterstock
Plátky slaniny rozložte na plech s papierom na pečenie. Pečte 20 minút v rúre predhriatej na 200 °C. Ideálny čas pečenia závisí od vašej rúry, ale aj od hrúbky plátkov, preto ju nezabudnite kontrolovať. Slaninu po upečení preložte na papierové utierky, ktoré odsajú prebytočný tuk.
Diskusia k článku