To by ste nečakali:
Geniálny trik, ktorý razom premení mdlý melón na sladký

Jarmila Horváthová, 29. mája 2024     3 minúty čítania

Keď k melónu bez chuti pridáte túto bežnú ingredienciu, na jazyku pocítite malý zázrak. A nie, cukor to nie je...



Foto: Shutterstock

Melón je ideálnym osviežením a to nielen vtedy, keď teplomer atakuje 30 stupňov. Kupovať melón je však ako kupovať mačku vo vreci, aj keď existujú tipy, ako zistiť, či je dozretý. Aj keď si dáte pozor pri kúpe, môže sa stať, že po rozkrojení a prvom ochutnaní zostanete rozčarovaní, že vaše obľúbené ovocie nie je také sladké, ako by ste chceli.

To nikoho nepoteší, existuje však jeden trik, ako z mdlej chuti vyčarovať sladkú. Dozretie melóna za pár minút síce nedosiahnete, ale sladkú chuť áno.

Spôsob je pre mnohých prekvapujúci – melón treba veľmi jemne posoliť. Znie to zvláštne, ale skutočne to funguje. Soľ totiž pôsobí ako prirodzený zvýrazňovač chuti - sladkosť a chuť ovocia sa ňou zvýrazní.

Koniec-koncov tento jav sa v kuchyni bežne používa. Napríklad v takmer všetkých receptoch na koláče je uvedená štipka soli do cesta, cesto na sladké kysnuté koláče je bez nej vyslovene mdlé.



Foto: Shutterstock

Prečo však soľ pomáha sladkým pochúťkam byť sladšími? Je to spôsobené rôznymi senzormi na jazyku, ktoré rozpoznávajú sladkosť. Niektoré z nich reagujú na sladkosť cukru okamžite, zatiaľ čo iné sú na sladkosť menej citlivé a cítime ju cez ne až vtedy, keď sa k cukru pridá aj soľ.

Inými slovami, ak na melón pridáte trošku soli, na jazyku zareaguje viac senzorov citlivých na sladkosť a do chuťových buniek vyšle viac sladkej chuti. Preto sa vám bude zdať mdlý melón sladší.

Takže keď si melón trošička osolíte, na jazyku sa takpovediac odohrá malý zázrak. Okrem toho soľ nielenže zvýrazní existujúcu sladkosť ovocia, ale tiež zmierni miernu horkosť alebo trpkosť, ktorá môže byť v niektorých melónoch prítomná. Kontrast medzi sladkým a slaným tiež vytvára chuťový zážitok, ktorý príjemne prekvapí chuťové bunky.



ANKETA: Podarí sa vám v obchode či na trhu vždy vybrať supersladký melón?

9,9%



90,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist