Fedor Malík:
Tisíc Ondrejových dobrôt

Fedor Malík, 16. apríla 2019     2 minúty čítania

Ondrejova reštaurácia Domina bola obsadená do posledného pľacu. Už dlhšie ohlasovaná degustácia maďarských vín z regiónu Mór bola pripravená.



Ondrej, zdatný gastronóm a gurmet, si na jej organizácii dal záležať. Prebiehalo to v atmosfére prichádzajúcich veľkonočných sviatkov. Vľúdna obsluha, maľované kraslice, čokoládové zajačiky. Na stoloch rozvoniavali šalianske chrumkavé pagáče. Boli biele a boli s medvedím cesnakom. Práve ráno natrhaným na brehoch Váhu... Mohlo sa začať.

Ako aperitív sa podávalo podchladené mladé Ezerjó. Po našom „tisíc dobrôt". Odroda, na ktorú sme už zabudli. Bolo to šťavnaté, svieže a zelenkavé médium. Vyzreté Ezerjó nižších ročníkov sa ponúkalo k chodom, ktoré nasledovali. Napred galantína zo zubáča, morčacie ragú nakyslo, paprikáš z bažanta s knedľou. Išlo to dosť rýchlo a bolo treba si odfúknuť. Navyše aj „tisíc dobrôt" sa minulo.

Prešlo sa na inú „fajtu", mórsku hrdosť. Volala sa Generosza a bol to maďarský kríženec Tramín červený x Ezerjó. Bola suchá a decentne voňala po ružiach. A opäť sa roznášalo. Panenka s parmezánom, steak z tuniaka so zeleninovým rizotom, pečená jahňacina s polentovým nákypom a napokon daniel na višniach s kroketami. Tu už bol iný sobáš vína a jedla. Na stole dominovalo mórske červené. Napred cuvée frankovky a merlotu ročník 2017 a potom úžasná asambláž týchto dvoch modrých odrôd s Cabernetom Sauvignon. Štvorročné vyzreté červené ročníka 2015. Bolo také dobré, že sa dalo chlipkať „len tak".

Hlad po víne i smäd po jedle boli uhasené. To však ešte nebol koniec. Rózsika a Eszter ešte roznášali dezert. „Málnás karamell szelet", karamelovo–malinové rezy. Párili sa so sladkým elixírom Paulus Generosza 2017. Nádherná sladká bodka Ondrejovho veľkonočného predstavenia. Ak dožijeme, prídeme aj nabudúce...



Diskusia k článku







 



TOPlist