Zdroj foto: WinePlanet.sk
Viac ako 450 slovenských vín nájdete na eshope WinePlanet.sk.
Slovenské víno na kačacie a husacie hody
„Klasickou jesennou pochúťkou je v našom vinárstve pečená kačica s červenou kapustou a domácou lokšou,“ hovorí Jaroslav Ostrožovič. „K nej nádherne pristane Tokajské samorodné suché, ktoré dopĺňa bohatosť jedla.“ K jeho názoru sa prikláňa aj malokarpatský vinár Milan Pavelka: „Tešíme sa na husacie alebo kačacie hody, ku ktorým netradične ponúkame vína Pavelka Rizling rýnsky pre mužov a Pálavu pre dámy. Po ťažkom jedle nesmieme žalúdok zaťažiť ťažkým vínom. Naopak, odporúčam príjemné ľahké vína, ktoré urýchlia trávenie.“
Zdroj foto: WinePlanet.sk
Rovnaký názor má aj Miloš Holík z vinárstva Golguz: „Na jeseň, keď začínajú oberačky, tak na stole nesmie chýbať pečená kačica, prípadne hus s lokšami. K tomuto jedlu by som odporučil z našej kolekcie Rulandské modré, bobuľový výber, ročník 2018 a aj Frankovku modrú 2017.“
Na Frankovku vás zláka aj Laco Šebo z Karpatskej Perly. „K tejto tradičnej miestnej delikatese odporúčam našu novinku Frankovku modrú 2019. Prvýkrát sme ju vyrobili z hrozna z vinice Šajby v Modre. Vyniká vôňou po kôstkovom ovocí a harmonickou chuťou.”
„Náš šéfkuchár odporúča na nadchádzajúcu jesennú sezónu kačaciu vykŕmenú pečeň, so žihľavou, sladko-kyslá cibuľa, granátové jablko. Ideálnym spoločníkom pre toto jedlo je náš Rizling rýnsky - ročník 2019 polosladký,“ uzatvára tému jesenného párovania Rado Polák zo Zámockého vinárstva v Pezinku.
Tipy na vína na husacie a kačacie hody nájdete na WinePlanet.sk.
Zdroj foto: WinePlanet.sk
Jesenné pochúťky a tipy slovenských vinárov
„My sme v našom vinárstve zahájili príchod jesenného počasia kombináciou nášho Rieslingu 2020 a varenými zemiakmi s maslom, sous vide lososom preliatym omáčkou buerre blanc,“ hovorí Darina Géciová z vinárstva Papillon – víno od Francúza. „Do omáčky sme pridali domácu kyslú smotanu, ktorá dodala omáčke jemnú kyslosť. Tá skvele ladí s Rieslingom. Na dekoráciu i na dochutenie sa na vrchu vynímali šalviové lístky opražené na masle. To viete... hlavná ingrediencia francúzskej kuchyne je maslo,“ so smiechom dodáva Darina – manželka Davida Papillona, s ktorým založili BIO vinárstvo v dedinke Devičie.
Jakub Nichta z vinárstva Nichta vám odporúča jesenný recept s divinou. „Výbornou kombináciou sú medailónky z jeleňa preliate hroznovým chutney z odrody Alibernet so zemiakovými kroketami s naším polosladkým Alibernetom 2021.“
Pavol Krištín z vinárstva Chateau Grand Bari pre vás ponúkol chutný jesenný tip a to rolované jahniace stehno plnené zeleninou a pečené na zázvore, beluga šošovica s fazuľkovým strukom a zemiaky s rozmarínom: „K tomuto jedlu by som odporučil víno ALFA. Tento furmint je špecialita pre náročného vinára, vyrobené metódou sur lie. Osloví hlavne milovníka vína, ktorý ho nevníma len na základe prvého dotyku, ale vie oceniť jeho vrstvy a rozmer. Víno, s ktorým sa viete celý večer porozprávať, no musíte mu vedieť načúvať. Výborne sa hodí práve do gastronómie.“
Všetky vína z článku nájdete na eshope WinePlanet.sk.