Tipy na rýchle a jednoduché jedlá:
Celá rodina celé dni doma. Čo zasa variť?

Redakcia Varecha.sk, 7. apríla 2020     3 minúty čítania

Ak ste v súčasnej dobe celá rodina nonstop doma, treba variť každý deň, niekedy aj viackrát. Ak pritom zároveň pracujete, učíte sa s deťmi a staráte sa o domácnosť, nie je to práve jednoduché.

Foto: Shutterstock.com

Autorka obľúbených kuchárskych kníh Jana Florentýna Zatloukalová, ktorá sa preslávila hlavne svojou originálnou Kuchárkou pre dcéru, pozná tipy na rýchle a jednoduché jedlá, ktoré vám pomôžu pri plánovaní jedálnička v týchto náročných časoch, kedy sa najviac zdržujeme doma.

Zapečené sendviče
Majú šmrnc, ale hlavne – sú hneď na stole. Základom sú chlieb, maslo, syr a kvalitná šunka, ale neváhajte do receptu pridať ďalšie suroviny, hlavne zeleninu (paradajka, paprika, reďkovka, kapusta a podobne). Na dochutenie môžete použiť kvalitný kečup, horčicu, domácu majonézu, ale nie je to podmienka. Sendvič si pripravíte v sendvičovači či na grile, ale rovnako dobre vám poslúži panvička, na ktorej chlieb z oboch strán pomaly opečiete. „Čoskoro prídete na to, že experimentovať sa dá nielen s druhom chleba, ale aj s náplňou. Vždy ale nechajte vnútri syr, nech sa má čo roztiecť,“ radí autorka kuchárskych kníh. Takým syrom môže byť skvelo sa roztekajúca mozzarella.

Husté polievky
Sú plnohodnotným jedlom, ku ktorému nemusíte servírovať už nič ďalšieho. Rodine môžete pripraviť brokolicový, karfiólový, pórkový, cuketový či mrkvový krém, prípadne mix z viacerých druhov zeleniny (napríklad mrkva, cuketa a zemiak). K ďalším hustým polievkam patrí talianska polievka minestrone, do ktorej môžete pridať prakticky všetko, čo nájdete doma v komore. Zeleninu, cestoviny, strukoviny. Základom sú paradajky, ktoré zaručia, že pokrm bude dostatočne hustý. Najčastejšie sa na to používajú konzervované paradajky, paradajkový pretlak, passata alebo čerstvé paradajky. Aj v Taliansku má každá rodina svoj jedinečný spôsob, ako si minestrone pripraviť, nebojte sa preto vymyslieť si vlastnú verziu.

Pečené mäso
„Práce na pečenom mäse nie je veľa. Stačí mäso opiecť na panvičke kvôli farbe a chuti a potom zavrieť do rúry,“ hovorí Jana Florentýna Zatloukalová. Piecť môžete samozrejme všetky druhy mäsa, nevynechávajte ani ryby. Veľmi vďačným je v tomto smere pečené kurča, ktoré vám vyjde aj na dve hlavné jedlá. Jeden večer si ho môžete dať s ryžou a druhý večer si z mäsa, ktoré vám zostalo, urobíte napríklad kurací šalát so zeleninou a jogurtovou omáčkou (jogurt, horčica, bylinky, nakrájaná cibuľka).

Ďalšie tipy ako a čím nasýtiť rodinu nájdete V TOMTO ČLÁNKU NA PORTÁLI AHOJMAMA.SK.



Diskusia k článku







 



TOPlist