Tešte sa:
Ktoré typické jedlá by ste na dovolenke v Grécku mali ochutnať?

Jana Klimanová, 2. júla 2024     5 minút čítania

Niektoré grécke jedlá poznáme aj u nás, ale aby vás v miestnej taverne nezaskočili neznáme názvy, pripravili sme pre vás malý prehľad tradičných pokrmov jednej z najchutnejších kuchýň na svete.



Foto: Shutterstock

Gyros

Ak nemáte čas na obed v reštaurácii, kúpte si gyros. Toto chutné občerstvenie sa pripravuje z hydinového alebo bravčového mäsa, ktoré sa griluje na otáčacom rošte. Plátky a kúsky grilovaného mäsa sa spolu s nakrájanou zeleninou podávajú v pita chlebe.

Tzatziky

Sú známe aj u nás, ale pre tých, čo sa s týmto skvelým dipom ešte nestretli - tvorí ho biely jogurt s nastrúhanou uhorkou, cesnakom, olivovým olejom, čiernym korením, čerstvým nasekaným kôprom a mätou. Podáva sa k šalátom či ku gyrosu.

Fasolatha

Zatiaľ čo gyros a tzatziky pre vás asi neboli neznáme pojmy, s fasolathou ste sa pravdepodobne ešte nestretli. Je to jednoduchá, výdatná polievka z bielej fazule, paradajok a koreňovej zeleniny. Dochucuje sa tymianom, petržlenovou vňaťou a bobkovým listom.



Foto: Shutterstock

Koulouri

Tradičné okrúhle pečivo posypané sezamom si Gréci dávajú spolu s rannou kávou. Dostanete ich určite kúpiť v pekárni alebo na trhu.



Foto: Shutterstock

Musaka

Je jedno z najtradičnejších gréckych jedál. Tvorí ho viac vrstiev mletého mäsa poduseného s cibuľou a cesnakom, baklažány, paradajky, cuketa a bešamelová omáčka. Nechýba muškátový oriešok.



Foto: Shutterstock

Stifado

Pomaly varený hustý guláš s červeným vínom pripomína hovädzie po burgundsky. Pripravuje sa nielen z hovädzieho, ale aj s jahňacieho či králičieho mäsa. Podáva sa s bielym chlebom, aj s pečenými zemiakmi alebo cestovinou.

Papoutsakia

V preklade názov tohto jednoduchého, ale veľmi chutného jedla znamená malé topánky. Sú to zapekané baklažány plnené mletým mäsom. V náplni nájdete hovädzie mäso, paradajkovú omáčku, bešamel a syr.



Foto: Shutterstock

Pastitsio

Pastitsio je veľmi podobné talianskemu jedlu lasagne. Pripravuje sa z vrstveného mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa. Je to vlastne musaka, ktorá má ešte jednu vrstvu navyše v podobe dutých cestovín, napríklad makarónov.

Fava

Grécka nátierka sa pripravuje zo žltého poleného suchého hrachu a trochu pripomína humus. Podáva sa väčšinou ako súčasť predkrmu, meze. Rozvarený hrach sa zmieša s citrónovou šťavou, prelisovaným cesnakom, potom sa osolí a okorení.

Souvlaki

Souvlaki sa pripravuje z kuracieho, jahňacieho, kozieho, bravčového alebo hovädzieho mäsa. Surové mäso sa nakrája na kocky, napichne na ražeň (souvla), potrie olivovým olejom, ochutí koreninami a bylinkami a dochrumkava ugriluje. Ako fastfood sa podáva v pita chlebe s paradajkami, cibuľou a tzatziky.

Dolmades

Závitky z ochutenej ryže (niekedy s mäsom) v tvare hrubšej cigary sa obaľujú do vínnych listov. Na dochutenie sa používajú bylinky ako petržlenová vňať, mäta, či kôpor. Podáva sa citrónovou omáčkou.



Foto: Shutterstock

Taramosalata

Zvyčajne sa podáva ako predjedlo, meze. Tento nadýchaný penový dip sa pripravuje zo striedky chleba namočenej vo vode a následne vyžmýkanej. Pridávajú sa do neho ikry z morských rýb, nadrobno nasekaná cibuľa, olivový olej, citrónová šťava, niekedy aj smotana a cesnak, ktoré sa spolu rozmixujú na hladkú pastu.

Choriatiki

Určite poznáte vynikajúci grécky šalát z paradajok, paprík, uhoriek, cibule, olív a slaného syru feta. Tak nech vás nepomýli, ak na jedálnom lístku uvidíte jeho grécky názov choriatiki.

Saganaki

Táto tradičná syrová pochúťka sa podáva ako predjedlo aj ako hlavné jedlo. Vyrába sa väčšinou z ovčieho či kravského mlieka, ale aj z kozieho či kombinácie všetkých troch. Dochucuje sa tymianom, mletou červenou paprikou alebo čiernym korením. Podobne ako hallumi sa nerozteká, ale na rozdiel od neho nie je “piskľavý”. Môže sa vysmážať aj grilovať.



Foto: Shutterstock

Baklava

Sladký zákusok, ktorá je typický aj pre Turecko a krajiny Balkánu, tvorí niekoľko vrstiev filo cesta so zmesou posekaných orechov (mandle, pistácie a vlašské orechy), medu alebo sirupu.

Loukomades

Vysmážané guličky pripomínajú naše šišky. Podávajú sa poliate medovým sirupom, ochutené orieškami a škoricou.

Foto: Shutterstock

Spanakopita

Slaný koláč tvorí špenátovo-syrová plnka ochutená kôprom v ceste filo, ktoré sa používa aj do sladkých receptov. Na jeho prípravu je najvhodnejší syr feta a ricotta.





ANKETA: Boli ste už niekedy na dovolenke v Grécku?

77,0%



23,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist