Foto: Pravda
Fedor Malík
Prinášam vám recept na tekvicový koláč, ktorý si upečieme za „pomoci“ kyslého mlieka alebo kefíru. Pochádza z južnej časti Estónska a jeho autorkou je pani učiteľka Elli Vendla z kraja Viljandimaa. Pozri recepty na Letné ovocné hody Potrebujeme dve vajcia, 200 g cukru, 100 g masla alebo oleja, štvrť litra kyslého mlieka, 100 g tekvicového pyré, 300 g polohrubej múky, prášok do pečiva, vanilkový cukor, soľ a tekvicové jadierka.
Napred rozšľaháme vajcia s cukrom, pridáme rozpustené maslo alebo olej, tekvicové pyré, kyslé mlieko, prášky, múku a soľ. Všetko pomaly a vytrvalo ručne miešame. Hmota musí byť homogénna, ľahká, vzdušná...
Premiestnime ju potom do maslom vymastenej formy priemeru 24 cm a na povrch cesta naukladáme jadierka. Tekvicovo– kyslomliečny koláč potom v rozpálenej rúre pečieme pri 180 oC 40–50 minút. Jadierka budú na vás žmurkať a povrch jednoduchého a chutného domáceho koláča bude svietiť dozlata.
Neunáhlite sa a nejedzte koláč ešte zahorúca. Teplo by mohlo poškodiť vašu novú zubnú protézu... Po vychladnutí koláč nakrájajte a podávajte s dobrým nápojom. Estónci to majú odskúšané.
Deťom sa nalieva jablčná šťava a dospelí pochlipkávajú polosladké jablčné víno. To teda nie je bohvieako vydarená kombinácia...
Diskusia k článku