Fedor Malík:
Tapas tu, tapas tam

Fedor Malík, 7. mája 2009     2 minúty čítania

Tapas je španielska „jednohubka“. Niekedy aj dvoj–, troj–. Niečo také malé do úst. „Rýchle“ a chutné.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Tapas je za Pyrenejami nesmierne populárny. Usporadúvajú sa tam tapas–súťaže, existujú tapasmajstri... Aj preto sa mi Pascualov nápad páčil. Počas nášho pobytu vo Valladolide zorganizoval pre nás „ruta de tapas“, tapasovú cestu. Dostali sme žetóny za dvadsať eur a chodili sme z baru do baru a koštovali chuťovky... Bar Loszagales dobre vyzeral, ale nechytil ma za srdce. Dal som si hrianku s kúskami pečeného kohúta, opraženou cibuľkou a hlt bielej Viury. Pozri recepty na chlapské jedlá O pár uličiek ďalej v La Criole už bola ponuka lákavejšia... nuestros clásicos, bocadillo (bagetka) de jamón, tapas premiados, ensalada italiana... žemličky, briošky, chlebíky a na nich kadečo... šunka, syry, slávky, grilovaná zelenina, ustrice, klobásky, ravioli, marináda, hrebenatky, strieborná cibuľka, olivy. Kuchári sa zvŕtali, čašníci otvárali jednu fľašu vína za druhou a pivo tieklo potokom. Bujarosť večera ma takmer pohltila.

Boli sme však silní chlapi. Zdvihli sme sa a s pár žetónmi sme išli oproti. V bare Villa Paramesa bolo mierovo. Krásna Španielka sa na nás usmievala a čítala z očí naše želania. Dali sme si sladkú delikatesu. Choco–coco–loco. Zhrešil som dupľovane. Dezert som zapíjal presladkým Pedrom Ximenézom. Bol približne tak starý ako tá Sandra v bare. Podnes ho cítim na jazyku.



Diskusia k článku







 



TOPlist