Fedor Malík:
Tafelspitz so zeleninou

Fedor Malík, 29. marca 2011     2 minúty čítania

Pár rokov pred prelomovým rokom 1989 Jožko Neumann z Čachtíc maturoval v odbore kuchár – čašník.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Miloval svoje povolanie, ale variť v staničnej reštaurácii ho nebavilo. Našťastie sa menili pomery a on sa už dva roky po nežnej zvŕtal v dobrej reštaurácii v rakúskych Alpách. Bol šikovný, pracovitý a jeho jedlá hosťom náramne chutili.

Po rokoch hory zamenil za nížinu a našiel si prácu pri Neziderskom jazere. V jednom z tamojších štvorhviezdičkových hotelov v Illmitzi je šéfkuchárom už takmer desať rokov. Pozri Recepty z rakúskej kuchyne Pripravuje dobroty, ktoré obnovujú tradície mocnárskej kuchyne. Prepletajú sa v nej recepty rakúske, maďarské, slovenské i české. Rakúsky hosť je gastronomicky rozmaznaný a nemá tenkú peňaženku.

Jožko varí z prvotriednych surovín a pripravuje jedlá, ktoré lákajú a nemajú široko–ďaleko páru. Na Jožka ma upozornil môj rakúsky priateľ a navrhol, aby sme si to preverili. Pred pár dňami sme tam povečerali. Nechali sme to na šéfkuchára.

On dlho neváhal a o dvadsať minút bol gurmetský pokrm na stole. „Tafelspitz mit Gemüse“ nás prekvapil. Išlo o varené zadné hovädzie, podávané s dusenou (po modransky „dynstovanou“) zeleninou, pečenými zemiakmi a pažítkovo–jablčnou omáčkou.

K tomu mrazený hrášok, mladá mrkvička i kalerábik. Trošku petržlenovej vňate, trochu alpského masla. Ďalej žltučké zemiaky restované na cibuľke a na rasci. Mäsko voňalo a rozpadávalo sa v papuľke. Omáčka nemala chyby – chybičky.

Bolo to ako doma, bolo to skvelé. Napriek tomu, že Helmut i ja sme vinári, burgenlandské biele sme nepili. Jožko poradil a poradil dobre. Krígeľ salzburského Stieglu nám padol viac ako na úžitok...




Diskusia k článku

hubata
eeeech, škoda Jožka Neumanna z Čachtíc pri Neziderskom jazere ! Aj my by sme si dali takého "táflaspitza" v staničnej na stojáka. Čo to máme za vládu že šikovní ľudia musia robiť v zahraničí aby sa uživili hmmm ?????
vcelka
Ale veď to je normálne všade vo svete, že ľudia chodia pracovať von, naberať skúsenosti. A robôž kuchári. Pre Slovensko je dobré, že sú tam, mnohí sa už vrátili a priniesli si lepšie móresy. Niektorí tam ostanú - tak ako keď sa niekto oženil na vojne... A mnohí zahraničn pracujú u nás. To vo co kráči...
tornadolue
Veru tak...Jožko z Čachtíc neodišiel za hranice, lebo sa nevedel u nás uživiť, Jožka z Čachtíc nebavilo variť v staničnej reštaurácii ;-)






 



TOPlist