Foto: Pravda
Fedor Malík
Po rokoch hory zamenil za nížinu a našiel si prácu pri Neziderskom jazere. V jednom z tamojších štvorhviezdičkových hotelov v Illmitzi je šéfkuchárom už takmer desať rokov. Pozri Recepty z rakúskej kuchyne Pripravuje dobroty, ktoré obnovujú tradície mocnárskej kuchyne. Prepletajú sa v nej recepty rakúske, maďarské, slovenské i české. Rakúsky hosť je gastronomicky rozmaznaný a nemá tenkú peňaženku.
Jožko varí z prvotriednych surovín a pripravuje jedlá, ktoré lákajú a nemajú široko–ďaleko páru. Na Jožka ma upozornil môj rakúsky priateľ a navrhol, aby sme si to preverili. Pred pár dňami sme tam povečerali. Nechali sme to na šéfkuchára.
On dlho neváhal a o dvadsať minút bol gurmetský pokrm na stole. „Tafelspitz mit Gemüse“ nás prekvapil. Išlo o varené zadné hovädzie, podávané s dusenou (po modransky „dynstovanou“) zeleninou, pečenými zemiakmi a pažítkovo–jablčnou omáčkou.
K tomu mrazený hrášok, mladá mrkvička i kalerábik. Trošku petržlenovej vňate, trochu alpského masla. Ďalej žltučké zemiaky restované na cibuľke a na rasci. Mäsko voňalo a rozpadávalo sa v papuľke. Omáčka nemala chyby – chybičky.
Bolo to ako doma, bolo to skvelé. Napriek tomu, že Helmut i ja sme vinári, burgenlandské biele sme nepili. Jožko poradil a poradil dobre. Krígeľ salzburského Stieglu nám padol viac ako na úžitok...
Diskusia k článku