Sýte a výživné:
Chcete zvýšiť príjem bielkovín a obmedziť sacharidy? Pomôžu vám cestoviny zo strukovín

Veronika Lucáková, 28. augusta 2024     3 minúty čítania

Cestoviny z cícera či šošovice sú výbornou voľbou nielen pre tých, ktorí chcú schudnúť. Ich výživové hodnoty prospejú každému, komu záleží na vlastnom zdraví.



Foto: Shutterstock

Cestoviny, tradične vyrábané z pšeničnej múky a vody, sú obľúbenou súčasťou stravy po celom svete. V posledných rokoch sa však na trh dostali cestoviny vyrobené zo strukovín ako šošovica, cícer, hrach či čierna fazuľa a stali sa populárnou a výživnou obmenou.

Pre zdravie aj správnu hmotnosť

Na rozdiel od tradičných pšeničných cestovín, sú cestoviny zo strukovín bohaté na bielkoviny a vlákninu, pričom obsahujú menej sacharidov. Napríklad porcia cícerových cestovín môže obsahovať až 20 gramov bielkovín a 13 gramov vlákniny, čo je podstatne viac, než u cestovín na báze pšenice.

Vysoký obsah bielkovín robí tieto cestoviny obzvlášť zaujímavými pre vegetariánov, vegánov a tých, ktorí chcú znížiť príjem mäsa bez toho, aby prišli o bielkoviny.

Okrem toho vláknina podporuje zdravé trávenie, pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a prispieva k pocitu sýtosti.

Všetky tieto uvedené aspekty uvíta každý, komu záleží na zdraví a optimálnej hmotnosti.

Prirodzene bezlepkové

Jednou z významných výhod cestovín zo strukovín je, že sú prirodzene bezlepkové. To je veľkým prínosom pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok. Sú tak ďalšou alternatívou napríklad ku kukuričným, pohánkovým alebo ryžovým cestovinám.

Okrem toho sú vyrábané bez ďalších možných alergénov, ako sú vajcia a mliečne výrobky.

Chuť a textúra

Zatiaľ čo výživové benefity cestovín zo strukovín sú jasné, pre spotrebiteľov je rovnako dôležitá chuť a textúra. Strukovinové cestoviny sú po uvarení trochu hutnejšie a majú výraznejšiu, zemitú chuť v porovnaní s tradičnými cestovinami. Pre tých, ktorí radi experimentujú s rôznymi chuťami vo svojich jedlách, to môže byť vítaná zmena.

Napríklad cestoviny z cícera majú jemnú, orieškovú chuť, ktorá sa dobre hodí k rôznym omáčkam, od jednoduchých paradajkových až po zložitejšie, korenisté omáčky. Šošovicové cestoviny zase ponúkajú výraznejšiu zemitú chuť, čo ich robí ideálnymi pre sýte jedlá.



Foto: Shutterstock

Cestoviny zo strukovín sú mimoriadne všestranné a môžu byť použité v každom jedle, ktoré tradične vyžaduje cestoviny. Či už pripravujete klasické špagety, krémové smotanové omáčky alebo studený cestovinový šalát, cestoviny zo strukovín môžu byť chutnou a výživnou náhradou.

Pre tých, ktorí chcú zaradiť do svojej stravy viac rastlinných jedál, sú cestoviny zo strukovín vynikajúcim základom. Skombinujte ich s rôznymi druhmi zeleniny, rastlinnými bielkovinami a omáčkami na vytvorenie vyvážených, chutných jedál.



ANKETA: Varíte si doma aj strukovinové cestoviny?

45,2%



54,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist