Foto: Shutterstock
Cestoviny, tradične vyrábané z pšeničnej múky a vody, sú obľúbenou súčasťou stravy po celom svete. V posledných rokoch sa však na trh dostali cestoviny vyrobené zo strukovín ako šošovica, cícer, hrach či čierna fazuľa a stali sa populárnou a výživnou obmenou.
Pre zdravie aj správnu hmotnosť
Na rozdiel od tradičných pšeničných cestovín, sú cestoviny zo strukovín bohaté na bielkoviny a vlákninu, pričom obsahujú menej sacharidov. Napríklad porcia cícerových cestovín môže obsahovať až 20 gramov bielkovín a 13 gramov vlákniny, čo je podstatne viac, než u cestovín na báze pšenice.Vysoký obsah bielkovín robí tieto cestoviny obzvlášť zaujímavými pre vegetariánov, vegánov a tých, ktorí chcú znížiť príjem mäsa bez toho, aby prišli o bielkoviny.
Okrem toho vláknina podporuje zdravé trávenie, pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a prispieva k pocitu sýtosti.
Všetky tieto uvedené aspekty uvíta každý, komu záleží na zdraví a optimálnej hmotnosti.
Prirodzene bezlepkové
Jednou z významných výhod cestovín zo strukovín je, že sú prirodzene bezlepkové. To je veľkým prínosom pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok. Sú tak ďalšou alternatívou napríklad ku kukuričným, pohánkovým alebo ryžovým cestovinám.Okrem toho sú vyrábané bez ďalších možných alergénov, ako sú vajcia a mliečne výrobky.
Chuť a textúra
Zatiaľ čo výživové benefity cestovín zo strukovín sú jasné, pre spotrebiteľov je rovnako dôležitá chuť a textúra. Strukovinové cestoviny sú po uvarení trochu hutnejšie a majú výraznejšiu, zemitú chuť v porovnaní s tradičnými cestovinami. Pre tých, ktorí radi experimentujú s rôznymi chuťami vo svojich jedlách, to môže byť vítaná zmena.Napríklad cestoviny z cícera majú jemnú, orieškovú chuť, ktorá sa dobre hodí k rôznym omáčkam, od jednoduchých paradajkových až po zložitejšie, korenisté omáčky. Šošovicové cestoviny zase ponúkajú výraznejšiu zemitú chuť, čo ich robí ideálnymi pre sýte jedlá.
Foto: Shutterstock
Cestoviny zo strukovín sú mimoriadne všestranné a môžu byť použité v každom jedle, ktoré tradične vyžaduje cestoviny. Či už pripravujete klasické špagety, krémové smotanové omáčky alebo studený cestovinový šalát, cestoviny zo strukovín môžu byť chutnou a výživnou náhradou.
Pre tých, ktorí chcú zaradiť do svojej stravy viac rastlinných jedál, sú cestoviny zo strukovín vynikajúcim základom. Skombinujte ich s rôznymi druhmi zeleniny, rastlinnými bielkovinami a omáčkami na vytvorenie vyvážených, chutných jedál.
Diskusia k článku