Foto: Pravda
Fedor Malík
Chytrého preto, že si hneď po štyridsiatom ôsmom uvedomil novú realitu. Vstúpil do družstva, do spoločnej stajne medzi prvými odovzdal svoje dva kone, Cigáňa i Andreja, a vzdal sa i svojich štyroch hektárov viníc na Fertáloch i v Trávnikoch. Pozri recepty na Dobroty s pivom a k pivu Vyhol sa tak prenasledovaniu, zhrbil chrbát a slúžil červeným. Otročiny sa však nevzdal. Rodina mala tri záhumienky a mladý Bohuš na nich makal každú voľnú chvíľu. Z donútenia. Odpor k okoliu sa v ňom hromadil až tak, že vinice a víno znenávidel.
Skončil „výšku“ a na základnú vojenskú službu ho odvelili do Plzne. Našiel si tam dve lásky. Krásnu a prsnatú Jiřinu a... pivo. Plzenské pivo. Stalo sa mu náhradou za modranské víno... Obaja sme už starí a šediví. Občas sa stretneme a pospomíname.
Nedávno, vracajúc sa z Nemecka, som sa u neho zastavil. Jiřina je stále príťažlivá žena. Je navyše i skvelá kuchárka. Na moju počesť pripravila „kachnu s pivní nádivkou“. Plnka v kačici pozostávala z kačacej pečienky, 2 – 3 rožkov, pokrájanej cibule a piva. Nie svetlého, ale tmavého.
Kačica chrumkala a plnka bola skvelá. Podávala sa so zemiakovými knedľami a prekvapujúco dobrým duseným kalerábom (kedlubnové zelí). Nepýtajte sa, čo bolo v pohároch. Uhádli ste. Svetová „plzeň“...
Diskusia k článku