Fedor Malík:
Svetová plzeň

Fedor Malík, 3. augusta 2010     2 minúty čítania

S Bohušom sa poznám od detstva...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Chodil som s ním na základnú školu, spolu sme maturovali. Potom sa naše cesty rozdelili. Ja som išiel na „chémiu“, on vyštudoval ekonómiu. Bol jediným synom chytrého a bohatého modranského vinohradníka.

Chytrého preto, že si hneď po štyridsiatom ôsmom uvedomil novú realitu. Vstúpil do družstva, do spoločnej stajne medzi prvými odovzdal svoje dva kone, Cigáňa i Andreja, a vzdal sa i svojich štyroch hektárov viníc na Fertáloch i v Trávnikoch. Pozri recepty na Dobroty s pivom a k pivu Vyhol sa tak prenasledovaniu, zhrbil chrbát a slúžil červeným. Otročiny sa však nevzdal. Rodina mala tri záhumienky a mladý Bohuš na nich makal každú voľnú chvíľu. Z donútenia. Odpor k okoliu sa v ňom hromadil až tak, že vinice a víno znenávidel.

Skončil „výšku“ a na základnú vojenskú službu ho odvelili do Plzne. Našiel si tam dve lásky. Krásnu a prsnatú Jiřinu a... pivo. Plzenské pivo. Stalo sa mu náhradou za modranské víno... Obaja sme už starí a šediví. Občas sa stretneme a pospomíname.

Nedávno, vracajúc sa z Nemecka, som sa u neho zastavil. Jiřina je stále príťažlivá žena. Je navyše i skvelá kuchárka. Na moju počesť pripravila „kachnu s pivní nádivkou“. Plnka v kačici pozostávala z kačacej pečienky, 2 – 3 rožkov, pokrájanej cibule a piva. Nie svetlého, ale tmavého.

Kačica chrumkala a plnka bola skvelá. Podávala sa so zemiakovými knedľami a prekvapujúco dobrým duseným kalerábom (kedlubnové zelí). Nepýtajte sa, čo bolo v pohároch. Uhádli ste. Svetová „plzeň“...




Diskusia k článku

tinca
tak tá kačka musela riadne chutiť, najmä tá plnka. Mám rada recepty s pivom teda s čiernym.
kuchticka
No jak jinak, ku kachnicke patri vzdy bramborove knedliky a zeli, at je jakekoliv, ale cervene zeli je nejlepsi.






 



TOPlist