
Tekvicové polievky a tekvicové prívarky boli na tanieri u nás často a pravidelne. Tekvica so zemiakmi, s vareným vajcom a sem–tam i s duseným mäsom. Bravčovým aj hovädzím. Tak je to i podnes.
Položme si však ruku na srdce. Väčšinou ide o bravčové. Čo na tom, že sa dováža. Bravčové je lacnejšie a rýchlejšie sa aj pripravuje. Dajme si kuchársku ruku opäť na srdce. Tekvica s hovädzím chutí lepšie. Pripraviť hovädzie si však vyžaduje viac umenia.
Vráťme sa však k tekvici v našej záhrade. Bolo horúce leto, pôda u nás je mizerná a bolo ju treba zalievať. Trápila sa a nerodila. Tŕň z päty mi vytrhol môj najstarší syn Daniel. Jeho záhrada je na pestovanie tekvice ako stvorená. Tekvicu som teda mal do zásoby a mohol som pátrať po nových receptoch...
V Domácej kuchárke Magdalény Dobromily Rettigovej nebolo o tekvici ani zmienky. Aj naša Terézia Vansová sa v Novej kuchárskej knihe tekvici venuje len okrajovo. Prináša štyri recepty. „Tekvica na zimu do súdka" sa pripravuje podobne ako kvasená kapusta. Hodne ju stláčajte, nasoľte a odvodňujte. Pridať do nej môžete aj nakrájané jablká a naspodok nádoby i kôpor. Skúste to... „Sušená tekvica", to je už iné kafé. Vansová radí tekvicu nastrúhať, málo posoliť, obariť vrelou vodou, vo vrecku z organtínu odvodniť a potom sušiť na prudkom slnci. Keď nedoschne, načim ju dosušiť v rúre...
Recept tretí, „tekvica vo fľaši". Fľašu zameňte za päťlitrový pohár, nastrúhanú tekvicu premyte v 2–3 vodách, vytlačte, jemne posypte sanitrou a ukladajte do pohára vo vrstvách. Každú vrstvu potlačte a zasypte hrubou vrstvou soli. Pohár uzavrite a uložte na chladnom mieste. „Tekvica na prívar" je štvrtý Vansovej recept. Nastrúhanú tekvicu zasoľte večer, ráno ju odvodnite, naložte do pohárov, zalejte osladenou octovou vodou a vysterilizujte...
Diskusia k článku