Fedor Malík:
Strapkáň s randášom

Fedor Malík, 19. januára 2016     2 minúty čítania

V konzervatívnej Modre nežije veľa Liptákov. Doktor Lipták je z Bratislavy a o čosi starší Ľubo Rapoš je Liptákom len na päťdesiat percent.


Foto: Pravda


Ťahá už pomaly na deväťdesiatku a stále tvorí. Maľuje pekné, no smutné obrazy. Obrazy plné nostalgie. Nostalgia za mladosťou, nostalgia po Liptove. Tam prežil polovicu života, tam nechal svoje srdce. Po „liptovsky“ sa správa i doma v kuchyni. Rád sa točí okolo sporáka a kuchtí liptovské dobroty. Obarky, guľašu, kyseľ s lekvárom, bryndzové šúľky, liptovský štirc i liptovské „smetisko“...

Jeho gastroláskou je však randáš. Do hlbokého hrnca dá najskôr variť údenú bravčovú krkovičku. Tú po hodinke z hrnca vyberie, pokrája a opraží na cibuli a slanine. Potom ju zaleje vývarom a do kastróla pridá kvasenú kapustu a na kocky pokrájané zemiaky. Keď „randáš“ zabuble, pridá soľ, papriku, korenie, dva-tri bobkové listy. Po hodine je hotovo.

Nuž a aby to bolo liptovské na „druhú“, randáš sa pojedá so strapkáňom. To je, prosím pekne, placka, ktorá sa pripravuje z hladkej múky a nakrájanej kvasenej kapusty. Rozvaľkaná veľká placka sa pečie na platni z oboch strán nasucho. Sú to také „liptovské“ lokše. To je z liptovskej strany všetko. Keďže v Liptove sa viniču nedarí, do čaše si musíme naliať mladé modranské. Najlepšie „zelený muškatel“. Ešte neškolený, nefiltrovaný, naturálny. Taký má i Ľubo rád...



Diskusia k článku

venusa
A co metenik ? To patrí tiez k Liptovu, ako aj kyslá kapusta na všetky možné spôsoby. Prajem veľa zdravia v tvorivosti uctyhodneho veku.






 



TOPlist