Foto: Pravda
Jeho gastroláskou je však randáš. Do hlbokého hrnca dá najskôr variť údenú bravčovú krkovičku. Tú po hodinke z hrnca vyberie, pokrája a opraží na cibuli a slanine. Potom ju zaleje vývarom a do kastróla pridá kvasenú kapustu a na kocky pokrájané zemiaky. Keď „randáš“ zabuble, pridá soľ, papriku, korenie, dva-tri bobkové listy. Po hodine je hotovo.
Nuž a aby to bolo liptovské na „druhú“, randáš sa pojedá so strapkáňom. To je, prosím pekne, placka, ktorá sa pripravuje z hladkej múky a nakrájanej kvasenej kapusty. Rozvaľkaná veľká placka sa pečie na platni z oboch strán nasucho. Sú to také „liptovské“ lokše. To je z liptovskej strany všetko. Keďže v Liptove sa viniču nedarí, do čaše si musíme naliať mladé modranské. Najlepšie „zelený muškatel“. Ešte neškolený, nefiltrovaný, naturálny. Taký má i Ľubo rád...
Diskusia k článku