Fedor Malík:
Stonožka s tekvicou

Fedor Malík, 26. januára 2011     2 minúty čítania

Po tých aférach so salmonelou sa ľudia akosi vyhýbajú hydinovému mäsu.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Najmä poľskému. Regály praskajú pod ťarchou tejto bielkovinovej dobroty. Vyjadril som sa jasne. Na rozdiel od mojej manželky „mŕtvych" vtákov obľubujem. A navyše dôverujem i slovenskému kuraťu a slovenskému veterinárovi.

Kuracieho sa ani dnes nebojím. Hojne ho kupujem, hojne konzumujem. I nedávno, krátko po Novom roku, som si zadovážil „stonožku". To je, prosím, šesť kuracích stehien v jednom balení. Neuveriteľné, kilo za euro! Pozri recepty na Chutné kuracie lahôdky Kura sa pripravuje ľahko. Môj prístup je však vždy iný. Tentoraz som ho pripravil na kačacej masti a stehná som poprášil karí korením. Keď sa v rúre dopekalo, pokvapkal som ho pivom. Kožka bola zlatá, chrumkavá...

Podával som ho s teplým sladkokyslým tekvicovým kompótom, ktorý bol v škoricovom náleve. A príloha? Žiadna ryža, žiadne zemiaky, ale talianske päťfarebné cestoviny (pasta 5 sapori) z tvrdej pšenice.

Boli to biele, žlté, zelené, karmínové a „tehlové" kolienka s vytvarovaným hrebienkom. Na veľkom bielom tanieri to hralo farbami. Kura sa rozplývalo v ústach a tekvička s cestovinami sa hladučko kĺzala
hrdlom.

Upečenú stonožku som zapíjal naším moravským muškátom z toho nepodareného ročníka 2010... Nepodarený ročník, celkom slušné víno, výborné papanie. Rok 2011, zdá sa, nenaštartovali až tak zle...




Diskusia k článku

tinca
aj ja veru kura môžem na všetky spôsoby, ale s kari som ešte nepiekla, s pivom často.Škoda,že nie je fotka, rada by som videla tie cestoviny, sú dostupné aj v obch.reť.?






 



TOPlist