Stojí to za vyskúšanie:
7 nápadov, čo môžete urobiť vo forme na muffiny. A koláčiky to nie sú...

Jarmila Horváthová, 14. marca 2023     5 minút čítania

Plech na pečenie muffinov sa nachádza v každej domácnosti. Okrem nich v ňom môžete pripraviť aj iné dobroty. Pozrite sa.



Foto: Shutterstock

1. Chlebové košíčky s vajíčkom

Jamky vo forme na muffiny vymastite olejom alebo maslom a vyložte plátkami hriankového chleba, vytvarujte z nich akési chlebové misky. Naplňte ich poduseným špenátom, či obľúbenou zeleninou, vyklepnite vajíčko, osoľte, okoreňte, prípadne posypte syrom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov, kým vajíčka stuhnú. Samozrejme, náplň je plne vo vašej réžii, fantázii sa medze nekladú.



Foto: Shutterstock

2. Hemendex inak

Ak obľubujete na raňajky alebo večeru hemendex, vysteľte jamky v muffinovom plechu plátkami šunky alebo slaninky a vyklepnite do nich vajíčka. Vylepšiť túto dobrotu môžete pridaním nastrúhaného syra, kúska paradajky a podobne. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, kým vajíčka stuhnú.



Foto: Shutterstock

3. Plnené batôžky z kapusty alebo kelu

Ako miska na náplň môžu poslúžiť aj listy hlávkovej kapusty alebo kelu. Z hlávky odstráňte vrchné listy, vyrežte hlúb a hlávku povarte vo vode, aby listy zmäkli a dali sa tvarovať, potom ich nechajte vychladnúť.

Jamky v muffinovej forme vytrite olejom a vysteľte ich listami tak, aby z formy prečnievali. Do každej takto vytvorenej misky dajte dobre ochutenú plnku z mletého mäsa, vajíčka a strúhanky. Náplň môžete doplniť aj kúskom syra. Plnku prekryte prečnievajúcimi listami, vytvarujte batôžky. Dajte piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov.



Zdroj: Cookist Wow

4. Lístkové chuťovky

Výborným pohostením môžu byť košíčky z lístkového cesta naplnené napríklad vajíčkovo-špenátovou plnkou, ktorú môžete doplniť aj strúhaným syrom. Plát lístkového cesta nakrájajte na väčšie štvorce, povkladajte ich do jamiek vo forme tak, aby prečnievali a naplňte. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov dozlatista.



Foto: Shutterstock

5. Pečené zemiaky kreatívne

Ak máte radi pečené zemiaky, toto sa vám bude páčiť. Do jamiek vo forme na muffiny vložte zemiak pozdĺžne rozkrojený na štyri časti. Zemiaky môžete použiť v šupke alebo bez. Osoľte, okoreňte a dajte piecť na 25 minút do rúry vyhriatej na 190 stupňov.

Potom formu vyberte z rúry, každý zemiak posypte nastrúhaným syrom podľa výberu a dajte ešte na 5 minút zapiecť. Na takto pečené zemiaky potrebujete menej tuku, ako keď ich dáte klasicky na plech a nehrozí, že sa na dno plechu počas pečenia prilepia.



Zdroj: trusper.com

6. Zapekané zemiaky

Ak máte viac času, môžete vo forme na muffiny pripraviť jednotlivé porcie zapekaných zemiakov, ktoré pri servírovaní vyzerajú veľmi efektne. Očistené zemiaky nakrájajte na plátky a vrstvite ich do foriem striedavo napríklad s kúskami syra či šunky. Na záver zalejte rozšľahaným vajíčkom a pečte pri 180 stupňoch asi pol hodinu.



Foto: Shutterstock

Ak zalejete jednotlivé plátky zemiakov len smotanou, pripravíte si tak výborný zemiakový gratin, ktorý bude netradičnou prílohou k mäsu. Nezabudnite plátky zemiakov počas vrstvenia ochutiť soľou a korením a smotanu môžete pozdvihnúť troškou strúhaného muškátového orieška.

7. Zo zvyškov zemiakovej kaše

Zostala vám od obeda zemiaková kaša a neviete, čo s ňou? Vylepšite ju pridaním jemne nastrúhaného syra, nasekaných byliniek a povkladajte do vymastených muffinových jamiek. Zatlačením pomocou menšieho pohára kašu vytvarujte a do vzniknutej jamky v strede môžete pridať nakrájanú šunku alebo kúsok zeleniny. Zalejte rozmiešaným vajíčkom a upečte. Dobrú chuť!



Foto: Shutterstock



ANKETA: Využívate plech na muffiny aj na niečo iné než len na pečenie muffinov?

28,9%



71,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist