Fedor Malík:
Štedrý deň DOC

Fedor Malík, 24. decembra 2021     3 minúty čítania

Vraj zmena poteší. Do dôchodku som odišiel pred štyrmi rokmi a zanedlho nás už začal omamovať covid. Boli to veľké zmeny a ani jedna z nich nepotešila.



Zmenil sa rytmus života, zmenili sa istoty. Prišiel novoveký mor. Všetci tŕpneme, sme rozčarovaní, všetkých nás to bolí... Kedy príde vykúpenie? Čakáme naň, vie to aj Najvyšší?

Pekných dní a teplých okamihov je stále menej a menej. Vzpružme sa, sú Vianoce. Prežili sme ich desiatky a dosiaľ sa vždy niesli v znamení dvoch prívlastkov „šťastné a veselé“. Nechcime všetko, veselosť dajme nabok, no nech sú aspoň šťastné.

Šťastie má rôzne podoby. Šťastie môžeme prežívať pri rozjímaní, ale aj pri bohato prestretom štedrovečernom stole. Budete mať taký aj vy? Náš bude voňať tradíciou. Vianočnými oblátkami, kapustnicou, vareným údeným, mladým domácim vínom. Všetko bude „DOC“ – denominované, originálne, kontrolované. Kontrolované našou vierou, overené životom našich predkov. Oblátky napečie stará pani Kellenbergerová na „dvojplotenke“ svojich starých rodičov. Budú s nápisom „Eine feste Burg is unser Gott“. Čuvalov med a lúpané orechy budú modranské, cesnak z Modry – Kráľovej. Kráľovský bude aj hlavný chod vianočný. Štedrovečerná kapustnica. Kvasená kapusta zo Stupavy, sušené hríby od Vila Vlada, dula z našej záhrady, bobkový list vlastnoručne nazbieraný v údolí Rosciate, soľ, korenie.

A údené klobásky? Tradične od priateľa Janka Lichnera. Budú s horčicou a šenkvickým chlebom. Chrumkavým. A na stole bude veľká misa ovocia. Opäť DOC. Božkine jonatánky z Harmónie, naše kivi a mišpule zo záhrady, oskoruše z Téglika a posledné strapce scvrknutej Izabely z pergoly nášho Daniela. Nič z Afriky, nič z Ázie, všetko z nášho chotára. Prosté modranské ovocie. Žalúdky budú poloplné, duša v pohode a v našich čašiach víno. Kamienková leánka z Firiglov a tmavokarmínový Dornfelder z Novín. Štedrý deň bude tentokrát bez bubliniek. Tie sú plánované až na prelom starého a nového roka. Budeme pochlipkávať ročníkovú Modragne.



Diskusia k článku







 



TOPlist