Spevák Martin Harich:
Ochutnám všetko a niekedy je to riadna divočina

Nora Krchňáková, TV Varecha, 22. augusta 2021     6 minút čítania

Varenie je pre Martina Haricha rovnaké umenie ako hudba. Akurát keď muzikant zloží peknú pieseň, ostane tu po ňom navždy a keď pripraví veľdielo šéfkuchár, vždy ho skôr či neskôr ktosi zje...



Usmiaty Martin Harich nám v TV Varecha upiekol aj mrkvový koláč.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Martin Harich odštartoval kariéru v Česko Slovenskej SuperStar, kde sa v roku 2011 dostal do finále. Postupne sa vypracoval medzi najaktívnejších slovenských hudobníkov novej generácie a má na konte päť autorských albumov v rodnom jazyku a jedno EP v angličtine. V roku 2016 mu v semifinále najprestížnejšej speváckej súťaže sveta The British X-Factor tlieskal aj porotca Simon Cowell. Aktuálne pracuje v USA na kompozícií hudby do muzikálu A Christmas Carol, ktorý bude mať premiéru v novembri 2021.

Stíhate si pri práci speváka a skladateľa variť?

Vďaka lockdownu, mojim pracovným cestám do zahraničia a následným povinným karanténam som sa za posledné obdobie často dostal do situácie, že som nemal inú možnosť. Varenie je pre mňa úplne rovnaké umenie ako hudba. Akurát je mi vždy ľúto tých šéfkuchárov. Keď muzikant zloží peknú pieseň, ostane tu po ňom navždy. Keď šéfkuchár pripraví veľdielo, vždy ho skôr či neskôr ktosi zje...

Pochádzate z Liptova, viete navariť tradičné slovenské jedlá?

Na halušky by som si sám asi netrúfol. Tie robí bezkonkurenčne najlepšie moja mamka. Vždy, keď sa vrátim z ďalekej cesty, čakajú ma na stole. Úplne ako z rozprávky. Ale vyprážaný syr som už párkrát zvládol.

V TV Varecha ste nám varili dvakrát a od prvého varenia ste sa zdokonalili. Začala vás kuchyňa baviť?

Vždy ma bavila. Dosť cestujem a stále viac obdivujem rôznorodosť a farebnosť toho, čo ľudia jedia v rôznych kútoch sveta. Často to veľa prezradí o ich mentalite a kultúre. Teraz žijem mesiac v Spojených štátoch, predtým som pracoval 15 dní z Bukurešti. Celý apríl sme strávili v takmer neobývanej časti Dominikánskej republiky. Keď spätne listujem v spomienkach, často sa pristihnem pri tom, že si dané miesto, udalosť alebo dokonca skupinu ľudí spojím s okamihom, keď sme jedli chutné alebo výnimočné jedlo. Výnimočné hovorím preto, lebo som ten typ človeka, ktorý chce vždy všetko ochutnať. Niekedy sa teda stane, že je to riadna divočina.

Ktorá kuchyňa je vaša obľúbená?

Talianska. Niekedy som si myslel, že je to iba ich kvalitnými surovinami, ktoré varia samy za seba. Ale keď sa nad tým človek hlbšie zamyslí, aj v iných krajinách vedia dopestovať neobyčajné suroviny. Nedávno som v Bukurešti navštívil najúžasnejší ovocný trh v živote. Som si istý, že by sa zaň nehanbili ani v Toskánsku. Napriek tomu, ten celkový pocit - s atmosférou, hudbou, červeno-bielym kockovaným obrusom, úsmevom a talianskou ležérnosťou - sa nedá ničím nahradiť.

Stihli ste počas koronakrízy napísať nové piesne či muzikál?

Pre mňa bola, paradoxne, pandémia zatiaľ ,,najtvorivejšie obdobie života". Poslal som do sveta dva albumy, tretí pôjde von na moje narodeniny a takmer som dokončil muzikál v USA. Napriek tomu sa nemôžem dočkať koncertov. Je to neprirodzené, keď človek iba skladá a nemá to komu, kde a ako zahrať. Usmievanie sa do iPadu počas instagramového live streamu, samozrejme, nerátam...

Čo chystáte pre fanúšikov?

Chcel by som pokrstiť moje nové albumy. Slovenského Tuláka, anglické EP BLUE na vinyle a aj pripravovaný dlhoročný projekt Karol Pajer - Utajený hrdina, v ktorom som zhudobnil básne slovenských povstaleckých básnikov. Kompletná nahrávka bude k dispozícií 29. augusta na všetkých digitálnych streamoch. Okrem toho som vydal aj 5-ročný diár, ktorý sa už predáva v obchodoch, ale tiež nie je pokrstený. Čaká ma tiež premiéra muzikálu v mestskom divadle Yorktown Stage v New Yorku.



Pozrite si videorecepty, ktoré Martin Harich nakrútil v štúdiu TV Varecha:






Textové verzie videoreceptov nájdete TU:








Diskusia k článku







 



TOPlist