Foto: Pravda - Ivan Majerský
Ponúkala sa nám zelenina, šaláty, prosté cestoviny a ovocie. Mylne sú však predstavy, že to všetko musí byť surové a čerstvé. Kto si obľúbil južnú kuchyňu, vie, že tam sa veľká časť zeleniny pripravuje na oleji a pri vysokej teplote. Z toho je zrejmé, že vitamíny v nej nie sú až také najdôležitejšie…
Pocestujeme teda na juh a čosi tamojšie si pripravíme. Prvým pokrmom bude šalát zo špenátu s vajcom. Špenát opláchneme a päť minút ho povaríme a ochladíme vo vode. Na site ho dokonale odvodníme a necháme ho stlačený hodinku-dve.
Potom uvaríme vajcia natvrdo, ktoré nadrobno posekáme. V mise zmiešame špenát s octom, olivovým olejom, soľou a čiernym korením. Povrch šalátu posypeme vajcovou mrveničkou a za studena podávame…
Šalátový pokrm druhý. Uhorky na grécky spôsob. Kúpte si tri menšie poľné uhorky, pozdĺžne ich nakrájajte, vyberte jadierka a povarte 8 – 10 minút v slanej vode. Potom ich naložte na misu.
Treba ich ochutiť. Urobíme to zmesou nasekaných a uvarených mladých cibuliek a pokrájaných kociek nových zemiakov. Tiež uvarených. Cibuľky aj zemiačky zľahka premiešame a dochutíme ich olivovým olejom, soľou, sekaným kôprom, čiernym korením, cukrom a citrónovou šťavou. Zmes premiestnime na uvarené a vychladnuté uhorky.
Dobrotu uložíme na pár hodín do chladničky a podávame ju na začiatku letnej večere. V čaši máme naliatu klasickú bielu Retsinu...
Diskusia k článku