Špekáčiky na pive

Fedor Malík, 11. júla 2017 o 04:00

Nebude to príliš diétne, bude to však chutné a tak trochu i zvláštne a prekvapujúce. Veď si len spomeňte. Ako dlho ste už nemali na tanieri proletárske špekáčiky.



Chrumkavé, šťavnaté, s kúskami voňajúcej slaniny. Nebudú to však špekáčiky opekané, grilované, „krútené“ nad pahrebou. Budú to iné špekáčiky. Špekáčiky plnené cibuľou a pečené s pivom v rúre. Iste vám ozvláštnia letnú ponuku a zachutia vám...

Apropo špekáčik. Podľa Králikovho Stručného etymologického slovníka slovenčiny (2015) ide o „krátku údenú klobásu s kúskami slaniny“. Ten názov funguje len pár desaťročí a je odvodeninou od dialektického výrazu „špek“, čo nie je nič iné ako nemecká slanina (Speck). Špek v našej reči skloňujeme už dobré dve storočia...

Od etymológie ku gastronómii. Dajte si zásteru, ideme kuchtiť. Špekáčiky pozdĺžne narežeme, ich brušká potrieme bavorskou horčicou a vložíme do nich kolieska bielej, žltej i červenej cibule. Potom ich natesno „nastískame“ vedľa seba do keramického pekáča. Pracovať budeme potom s čiernym pivom. Namixujeme ho s dvoma lyžicami dobrého kečupu a obyčajnou horčicou. Pivovou „omáčkou“ podlejeme špekáčiky a pečieme ich pri 180 – 200 °C dobrú štvrťhodinu. Keď rozvoniavajú, keď praskajú, posypeme ich nastrúhaným chrenom a ihneď ich servírujeme. Najlepšie s hriankami s rozotretou cesnakovou pastou. Bude to trochu štipkať. Na každú dieru je však záplata. Správne vychladené a jemne horkastosladkasté čierne pivo bude tým najlepším riešením...
Komentáre k článku:
  • relaxx1 - fotkaRelaxx1 11. júla 2017 o 08:10

    Slinky sa mi zbiehajú :)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarVenusa 11. júla 2017 o 08:16

  • vieraa - fotkaVieraa 11. júla 2017 o 13:31

    Uz teraz to moze byt vyborne
    @zareaguj
  • denyany - fotkaDenyany 14. júla 2017 o 17:51

    Je to výborné. Teda aspoň nám chutilo skvele, robila som toto jedlo asi pred dvoma týždňami s tým rozdielom, že cibule som dala asi dve pokrájané na mesiačiky aj pomedzi špekáčiky. A muselo to byť fajn aj z toho dôvodu, že som za tie špekáčiky(kvalitné, mäsové, vraj...) dala nehoráznu sumu! No raz za čas... Vážne, špekáčiky som nejedla už roky, akosi sa mi nepozdáva kvalita, nuž tieto v cene hovädzieho stehna som vyskúšala a ochutnala kúsok aj surový. Boli výborné a s tou cibuľou a pivom nemali chybu.
    @zareaguj


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist