Foto: Shutterstock
A pritom sú bohatým zdrojom bielkovín, lipidov, minerálnych látok a vitamínov. Z európskych krajín je Slovensko na chvoste v konzumácii rýb a väčšina z nás uprednostňuje stále hydinové alebo tzv. červené mäso, najmä bravčové.
Vedci už pred viac ako 30 rokmi zistili, že omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú aj v rybom mäse, blahodarne pôsobia na ľudský organizmus. Potvrdzuje to aj známa slovenská odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová: „Ryby sú skutočne bohaté na množstvo minerálov a vitamínov a vďaka prítomnosti omega-3 mastných kyselín by nemali chýbať na tanieri v žiadnej slovenskej domácnosti.“
Z hľadiska štatistík sme na jednej strane na špici rebríčka v kardiovaskulárnych ochoreniach, na strane druhej zastávame posledné priečky v konzumácii rýb. „Je to paradox. Omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách majú totiž výrazne pozitívny účinok na srdce, zlepšujú konzistenciu krvi a okrem iného znemožňujú utváranie trombov, ktoré sú následne príčinou srdcových infarktov či mozgových príhod,“ dopĺňa Alžbeta Béderová.
Slovenská tradícia
Foto: Ryba Žilina
Navyše príprava rýb trvá len pár minút a zvládnu ju aj príležitostní kuchári. Nechajte sa inšpirovať niektorým z receptov a oživte váš jedálniček kvalitnými rybami z Ryby Žilina. Nájdete ich na http://www.rybazilina.sk/recepty/.