Foto: Pravda - Robert Hüttner
Nevoňajú a nechutia síce ako tie naše, sú však lacnejšie a do cesta, do koláča, do rizota sa hodia. Sú použiteľné i do tohto receptu, ktorý si priniesli do svojej novej vlasti exulanti z Nemecka. Vo Windhoeku, hlavnom meste Namíbie, ho nazývajú Wasserbock – Gebäck.
Na prípravu štyroch porcií potrebujeme: pol kila cukru, pol kila múky, čajovú lyžičku soli, škorice i prášku do pečiva, dve lyžice marhuľovej marmelády. Ďalej majte pripravené dve vrecúška „červenej“ tortovej želatíny, cukor, vodu a pol kila nakrájaných čerstvých jahôd. Už sme pri sporáku. Napred jeden a štvrť litra vody, potom nasypeme cukor a pripravíme sirup. Z múky, soli, škorice, prášku do pečiva, marmelády a vody pripravíme polotuhé cesto. Sirup uvedieme do varu a „haluškovým“ spôsobom dávkujeme doň cesto. Hrniec natesno prikryjeme a halušky varíme desať minút. Za ten čas pripravíme želatínový roztok. Potrebujeme pol litra vody, 60 g cukru a 20–25 g želatíny. Kvapalinu miešame, necháme ju zovrieť, potom odstavíme oheň a necháme 3–4 minúty chladnúť.
Na štyri taniere nadávkujeme horúce „vaserboky“, pridáme kúsky jahôd a napokon to všetko polejeme stále horúcou želatínou. Jahody môžete vymeniť za čerešne, višne, maliny či černice... Bude to pokrm sýty a chutný. Budú mať radosť dietky i dospelí. Tí druhí preto, že budú môcť pri ňom pochlipkávať Petrechov ľadový Alibernet...
Diskusia k článku