Skladateľ Slavo Solovic:
Jedlo a hudba majú veľa spoločného

Nora Krchňáková, TV Varecha, 3. októbra 2021     5 minút čítania

Okrem skladania hudby mu to ide aj v kuchyni. Slavo Solovic príliš neholduje chodeniu po reštauráciách, takže sa u nich doma často varí. Prednosť majú jedlá nenáročné na prípravu. Skrátka, čo je rýchle, je dobré.



Slavo Solovic pozval štáb TV Varecha k sebe domov a upiekol fantastickú pizzu.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Slavo Solovic je hudobný skladateľ, ktorého hudbu počúvate každý deň, aj keď o tom možno ani neviete. Skladateľ, producent a aranžér je autorom hudby k množstvu divadelných hier, filmov, seriálov a hudobných projektov. Získal Slovenskú národnú filmovú cenu Slnko v sieti za hudbu k filmu Čiara. Spolupracoval s Richardom Müllerom, Janou Kirschner, s kapelami Korben Dallas, Kryštof či Longital. V tandeme Solovic–Klimáček vytvoril šesť opier a zložil hudbu k televíznym seriálom Slovania, Oteckovia, Ministri, Mesto tieňov či Kriminálka Anděl.

Hudobný skladateľ ako vy je určite veľmi zaneprázdnený. Stíhate si doma variť?

Jasné. Pokrm pre ducha a pokrm pre telo. Oboje sú tvorivé činnosti, kde treba dodržiavať určité pravidlá, ale nechať aj priestor pre improvizáciu. Jedlo a hudba majú veľa spoločného. V Opere Haydn večeria s Mozartom napísal Viliam Klimáček libreto v podobe menu historickej večere podávanej u grófa Esterházyho. Takže jednotlivé časti opery majú názvy od predjedla – špargľová štrúdľa so šunkou – až po dezert.

Ako to u vás doma funguje, máte „chlapský“ prístup k vareniu, teda rýchle veci, alebo vás baví tráviť v kuchyni veľa času?

U nás sa príliš neholduje chodeniu po reštauráciách, takže varíme najmä doma. Všetko, čo je rýchle, je dobré. Teda chlapský prístup k vareniu. Nepostávať demonštratívne pri hrncoch, ale svižné výsledky. Potom sa stihne aj viac druhov. U nás je kuchyňa stále v prevádzke, zvažujem kúpu ďalšej umývačky riadu, lebo jedna nestíha. Počas pandémie som sa naučil piecť šťavnaté štrúdle. Syn pripravuje krevety, hamburgery aj wrapy. Dcéru som naučil parádne cesto na palacinky, z ktorého spraví palacinky aj v starom hrnci bez oleja.

Prechádza podľa vás láska cez žalúdok? Varíte si spolu s vašou partnerkou?

Určite. Je to dôležitá súčasť partnerského vzťahu. Niečo dobré si uvariť je pre nás odmenou. Máme v jedle rovnaký vkus, máme harmóniu v chuti, a to sa odráža aj v iných aspektoch lásky. A nielen varenie, ale aj schopnosť vychutnávať a užívať si dobré jedlo spoločne, vie vytvoriť v živote nádherné chvíle.

V TV Varecha ste nám pripravili pizzu. Máte rád taliansku kuchyňu?

Talianska kuchyňa je najlepšia. Na trávenie, aj na prípravu. Najrýchlejšia a najchutnejšia. Stačí si do posoleného olivového oleja s kvapkou vínneho octu namáčať opečený chlieb – a máte super jedlo. V záhradke pestujeme paradajky, bazalku a cuketu. Najkrajšie sú dva mesiace v roku, keď to postupne všetko dozrieva. Z týchto surovín sa dá pripraviť jedlo za päť minút a vždy inak. A najkrajšie kulinárske zážitky sa mi snúbia s hudbou.

Otázka, ktorú dávame všetkým: stihnete sa popri pracovnom vyťažení stravovať zdravo alebo to „dávate“ na menej zdravo?

Ja som dosť výrazný nešportovec. O to viac mi ale chutí zdravé jedlo. Ak v tom, čo jem, nechrúmem surovú zeleninu, tak to nie je ono. Keďže jedlo je u mňa zaručený prostriedok na odkrvenie mozgu, musím sa stravovať striedmo. Inak zaspím aj pri nahrávaní, čo sa mi už párkrát stalo...

Aké projekty aktuálne pripravujete a na čo sa najviac tešíte?

Teším sa zo všetkého, kde zaznie moja hudba, aj z toho, kde bude znieť. Môj záber tvorby je široký. Nedávno bola premiéra filmu Známi neznámi, ku ktorému som zložil hudbu. Ďalej znie v seriáloch Slovania a aj Oteckovia. Pre Viliama Klimáčka robím malé oratórium do novej hry a dopísal som aj novú operu, ktorá bude mať premiéru v októbri.



Pozrite si videorecept, v ktorom Slavo Solovic pripravuje pizzu u seba doma:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist