Foto: Pravda
Fedor Malík
Čítam i zadné etikety obalov, písané milimetrovým písmom. Triedim, vyberám, kupujem. Často i veci, ktoré som ešte nemal v nákupnom vozíku. Tak to bolo aj včera. „Narazil" som na šesťfarebné motýliky – farfalline 6 colori! Pozri recepty na Šaláty a cestoviny Boli talianske a svietili žltou, zelenou, čiernou, krémovou, červenou a oranžovou farbou. Išlo o bezvaječné semolinové cestoviny. Semolinové? Musel som sa „pohrabať" na internete. Tu je odpoveď. „Normálna" potravinárska pšenica obsahuje asi 8 percent lepku, semolinová 12 až 14 percent. Rozhodne to teda nie je na bezlepkovú diétu!
Na etikete som hľadal „éčka". Neboli uvedené. Uvedený však bol zdroj farebnosti motýlikov. Všetko to boli prírodné zdroje. Cestoviny som krátko povaril a podával s cottage syrom.
Je mäkký nezrejúci s hrudkovito– zrnovou štruktúrou. Má až trinásť definícií a človek ho pozná od roku 1848. Nazýva sa aj „holandský" syr a pod názvom „keso" ho milujú i Švédi. Väčšinou kulturisti. Obsahuje totiž veľa kazenínu...
Cestoviny na tanieri „svietili" farbami a biely cottage sedel na nich ako prvý zimný sneh. Bolo však leto. Navrch musela ísť posekaná pažítka. Kto ju nemiluje, môže ju vymeniť za medvedí cesnak...
Taktiež rada prezerám tovar, ktorý nepoznám a čítam všetko na obaloch:), a potom si predstavujem, čo s tým v kuchyni, ako to použiť, čo vykúzliť, a potom kúpim...:) a vytešujem sa, čo vymyslím...