Šéfkuchár Ami El Gani:
Keď nevarím s láskou, radšej nevarím vôbec! (Video)

Sandra Támerová, 2. júla 2010     6 minút čítania

Pochádza z kuchárskej rodiny, jeho traja bratia sa totiž presne ako on živia kuchárskym remeslom. Má izraelský pôvod, ale dlhší čas pôsobí u nás. O profesijných začiatkoch, ale aj o tom, aké jedlá podľa jeho skúseností preferujú Slováci na stole, nám porozprával šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Rambla, Ami El Gani (38).


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Šéfkuchár Ami El Gani


Varenie môže byť pre niekoho utrpením, pre iného životným poslaním. Pre Amiho platí určite to druhé. „Kuchárom som už osemnásť rokov, keď som sa tomu začal venovať naplno, mal som dvadsať. Keď som bol malý, zvykol som „zavadzať“ mame v kuchyni. Ohromne sa mi páčilo, keď varila, a potom sme si všetci sadli za stôl a jedli jej chutné jedlá. Ale jedlo treba robiť nie len preto, že je niekto hladný, ale najmä preto, aby boli stravníci spokojní.“

Chuť na varenie

Ami dnes pripravuje prevažne jedlá zo španielskej kuchyne. Kedysi o tejto kuchyni nemal ani poňatia, do jej tajov ho zaúčal priateľ, ktorý vlastní španielsku reštauráciu. „Pomaly som sa začal učiť. Je to veľmi podobná kuchyňa tej našej izraelskej. Bolo to veľmi náročné, ale aj zaujímavé. Keď varím, tak varím s láskou, a keď nevarím s láskou, radšej nevarím vôbec. Aj preto si myslím, že moje jedlo je vždy chutné,“ vysvetľuje.



Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Hummus s pitou je úžasná pochúťka.


Našinci si pochutnajú aj na exotike

Ľuďom u nás vraj španielske špeciality veľmi chutia. „Chobotnicový šalát si objednávajú každý deň, veľmi im chutí,“ prezrádza Ami, ktorý dokonca navštívil Barcelonu, kde sa nevedel dojesť ich národnej pochúťky paelly. Amiho tiež prekvapil nevídaný záujem našich ľudí o arabskú pochúťku hummus.

„Je to vlastne rozmixovaný uvarený cícer so sezamovou pastou tahini a podáva sa s arabským chlebom pita. Môžem potvrdiť, že šesťdesiat percent ľudí sa sem vráti práve kvôli nemu a samozrejme aj pita chlebu. Je to pre nich niečo nové. Pôvodom táto pochúťka pochádza z Egypta, potom sa udomácnila v Libanone, Sýrii a momentálne je veľmi populárna aj u nás doma v Izraeli.“

Videorecept na Hummus a arabský chlieb Pita od Amiho


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Cheescake s mangovou omáčkou
od Amiho. Ochutnali by ste?


Nemá rád sladké

Okrem tejto pochúťky sa vraj hladná Slovač väčšinou nechá zlákať na mäso. „Vaši ľudia milujú mäso. Je jedno aké, ale je to mäso pripravené na grile. Sviečkovicu, krevety, aj ryby,“ smeje sa Ami. Správny kuchár sa popri umení čarovať s vareškou nenechá zahanbiť ani pri pečení koláčov, či zákuskov.

A práve na tie je Ami ozajstný majster. So zákuskami sa rád vyhrá, keď sa mu niečo nepodarí, začne aj niekoľko krát odznova, kým nie je výsledok dokonalý. Aj keď v jeho prípade to bude skôr o umeleckom cítení, ako totiž sám priznal, veľmi rád pečie a pripravuje sladkosti, ale on sám koláče rád nemá...

Sny o jedle

Každý kuchár má svoje zdroje inšpirácie, kde hľadá nové kombinácie surovín, chutí, či krásnych farieb na tanieri. Ami skúša nové veci každý deň. Často brázdi internetové stránky o varení, aj keď nie vždy len kvôli receptom. Stačí mu vidieť krásny obrázok jedla a fantázia začne pracovať.


Vytvorí si vlastnú predstavu a potom skúša rôzne variácie, kým jeho kulinársky výmysel nechutí perfektne. O jedle a rôznych variáciách jedál sa mu dokonca aj sníva. „Sníva sa mi o krevetách, koláčikoch, občas si už myslím, že som sa z toho všetkého jedla zbláznil!“ vysvetľuje so smiechom.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Slovákmi obľúbený Španielsky šalát s chobotnicou.


Najlepšia je kuracina

To, že Slováci preferujú v Amiho reštaurácii najmä Španielsky šalát z chobotnice sme sa už dozvedeli. Tak sme sa na záver spýtali, aké jedlo chutí najviac jemu. So smiechom nám prezradil, že doma si najradšej pripravuje kuracie mäso.

Videoecept na Španielsky šalát z chobotnice

„Je to ľahké a rýchlo hotové. A hlavne, kto nemá rad kuracinu? Najradšej si ju robím s karí omáčkou, tak trochu na indický spôsob, je to super, odporúčam každému!“



Diskusia k článku

honestka
velmi "chutny" rozhovor. aj ja som niekedy mohla povedat..,"rada robim kolacik, ale nemam ho rada papat"... paci sa mi ako krasne hovori slovenske zdrobnelinky a dokaze sa zorientovat na odpoved...
chassia
mnam cheescake na vsetky prichute, kdesi mam super receptik s bielou cokoladkou ale je problem ho chutne urobit bo u nas je problem zohnat fakt dobru bielu cokoladu, vsetky chutia po susenom mlieku bleee /inak tiez na sladke nie som/ a ked uz sme pri spanielsku tak odporucam ich gaspacho ale pre mna hladne jedlo /tak na olovrant/ ale som si ho vylepsila platkom morskej stuky a posypala tvrdym syrom :)






 



TOPlist