Foto: Pravda
Roky cválali, svetové poľnohospodárstvo napredovalo a ponuka nevídaných druhov zeleniny bola prebohatá. Dnes si v supermarkete idete hlavu vykrútiť. Učíte sa a skúšate. Šalát rímsky, pekinský, ľadový, "little gem", stopkový zeler, rukola, poľníček, desiatky druhov papriky, cherry, koktejlové, žlté, čierne paradajky, bazalka, kôpor, mladý špenát, mliečny cesnak, reďkovky, farebné karfioly.
Len nakúpiť, pustiť sa do toho a potom sa oblizovať... Nerobme veci zložité, pripravme si šaláty prosté. Napríklad mrkvu s jablkom (s jogurtom a limetkou), červenú papriku s čiernymi olivami, kyslými pečiarkami a cesnakom. Alebo šalát z pekinskej kapusty, cherry paradajok Adoria, tymianu, kôpru a majonézy.
Aj mladý špenát so syrom feta (plus hroznový olej, biele korenie, mladá červená cibuľka, soľ) má svoj šarm. Nedávno sa mi osvedčil aj šalát zelerovo - olivový. Pridajte k nemu aj postrúhané jablko, mrkvu, grécke kalamaty, petržlenovú vňať, oregano, tymian a mletú rímsku rascu.
A ešte jedno odporúčanie. Je sezóna kvasených uhoriek, kvašákov. Robím si ich pravidelne. S chrenom, kôprom, dvoma-troma feferónkami, bielou cibuľou a mrkvou. Keď sú chrumkavé a na vrchole chuti, pokrájam ich na kúsky, okorením, upravím ich jablčným octom, lyžičkou cukru a uložím ich do chladničky. Skúste, je to gastronomická šalátová pohoda...
Diskusia k článku