Fedor Malík:
Šaláty včera a dnes

Fedor Malík, 27. júna 2023     2 minúty čítania

Ponuka šalátov pred desiatkami rokov bola na našom stole skromná. Dominovala zelenina zo záhrad a družstevných polí. Kapustové, hlávkové, uhorkové, paradajkové či paprikové šaláty. Leto a jeseň boli bohatšie, nuž a v zime sa otvárali konzervované uhorky, baranie rohy a pečená kapia...



Foto: Pravda

Roky cválali, svetové poľnohospodárstvo napredovalo a ponuka nevídaných druhov zeleniny bola prebohatá. Dnes si v supermarkete idete hlavu vykrútiť. Učíte sa a skúšate. Šalát rímsky, pekinský, ľadový, "little gem", stopkový zeler, rukola, poľníček, desiatky druhov papriky, cherry, koktejlové, žlté, čierne paradajky, bazalka, kôpor, mladý špenát, mliečny cesnak, reďkovky, farebné karfioly.

Len nakúpiť, pustiť sa do toho a potom sa oblizovať... Nerobme veci zložité, pripravme si šaláty prosté. Napríklad mrkvu s jablkom (s jogurtom a limetkou), červenú papriku s čiernymi olivami, kyslými pečiarkami a cesnakom. Alebo šalát z pekinskej kapusty, cherry paradajok Adoria, tymianu, kôpru a majonézy.

Aj mladý špenát so syrom feta (plus hroznový olej, biele korenie, mladá červená cibuľka, soľ) má svoj šarm. Nedávno sa mi osvedčil aj šalát zelerovo - olivový. Pridajte k nemu aj postrúhané jablko, mrkvu, grécke kalamaty, petržlenovú vňať, oregano, tymian a mletú rímsku rascu.

A ešte jedno odporúčanie. Je sezóna kvasených uhoriek, kvašákov. Robím si ich pravidelne. S chrenom, kôprom, dvoma-troma feferónkami, bielou cibuľou a mrkvou. Keď sú chrumkavé a na vrchole chuti, pokrájam ich na kúsky, okorením, upravím ich jablčným octom, lyžičkou cukru a uložím ich do chladničky. Skúste, je to gastronomická šalátová pohoda...



Diskusia k článku

chorvatka
Neradim vam kupovat zeleninu v supermarketoch, ta je plna chémie, obycajne nedozreta a temer uvädnuta po absolvovani tolkych kilometrov (Grecko, Cina, Spanielsko a iné). Ak mate moznost kupovat na trhu a u miestneho pestovatela, je to najlepsie riesenie a potom odporuca sa jest hlavne sezonnu zeleninu a teda ziadne paradajky ci jahody napr. v aprili. Je zname, ze zdravie sa udrzuje na 80 % kvalitnou, bohatou a dostatocnou stravou a nezavadnou vodou, a len 20 %mi prispieva na udrzanie dobrého zdravia zdravotnicka opatera a lieky. Nechcem poucovat, ale ak mate takuto moznost, uprednostnite ju. Vysledok sa dostavi az po niekolkych rokoch. A verte, ze i zo sezonnej zeleniny sa daju pripravit chutné jedla, o com svedcia caste prispevky pana Malika.
1x bugout






 



TOPlist