Fedor Malík:
Ružičkový šalát, teplé rožky

Fedor Malík, 7. januára 2020     2 minúty čítania

Začal sa nám nový rok s magickým číslom MMXX. U nás pod Malými Karpatmi, na Dolniakoch, opäť bez snehu a ostrých mrazov. Už sme si za tie posledné roky dvadsiateho prvého storočia na tú zmenu klímy akosi zvykli. Čaro prírody hľadáme v iných pohľadoch, iných súvislostiach...



Tretieho januára má meno Daniela. To je takmer ako Daniel z jamy levovej. Aj môj najstarší syn nesie toto biblické meno. Je zrastený s rodným krajom, v práci sa nepretrhne, ale vie aj zabrať. Napríklad v kuchyni.

Dnes s ním pripravíme jeho novoročnú špecialitu. Bude to ružičkový šalát s teplými častianskymi rožkami. Bude to „šipľavá” robota. Dobré kilo ružičkového kelu očistíme a nakrájame na tenučké plátky. Potom ho na hroznovom oleji jemne, veľmi jemne orestujeme s rovnako nakrájaným pórom a jednou bielou balkánskou cibuľou. Zeleninovú zmes decentne osolíme a mletým bielym korením ochutíme. Na ohni tento teplý šalát ponecháme len 2–3 minúty. Potom doň ešte zapracujeme za detskú hrsť kapár a povrch posypeme priečne nakrájanými rezancami suchej šunky.

Chutný ružičkový šalát konzumujeme veľkou vidličkou a zajedáme ho častianskymi teplými rožkami posypanými hrubou soľou. To je naša malokarpatská špecialita. Tú asi vo svojom okolí nezoženiete. Budete si musieť vypomôcť ponukou pekárskych majstrov vo vašom okolí. Pečivo však musí byť teplé, čerstvé a novoročne chrumkavé.

Ružičkový šalát si zaľúbite. Bodaj by aj nie. Je to šťavnaté, vitamínové, chutné, diétne aj zdravé. Podčiarkujem zdravé. Zdravé je pre zdravie. To predovšetkým v prichádzajúcom roku potrebujeme...



Diskusia k článku







 



TOPlist