Fedor Malík:
Rizoto s bôbom

Fedor Malík, 15. novembra 2022     2 minúty čítania

Do „nášho“ obchodu na rohu zavítam len v kritických situáciách. Chýbajú vajíčka, čerstvý chlebík, „vyšlo“ mlieko. Tak to bolo aj nedávno.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

A čakalo ma tam prekvapenie. Zeleninový pult hýril bohatou ponukou. Moje oči vytiahli z nej jedno balenie talianskeho bôbu. Na november skvelá a neočakávaná ponuka. Zobral som dva balíčky a otočil sa domov. Moja myseľ už varila...

Bôb má mäsité listy, biele kvety a plodom je struk so 4–8 semenami. Tie sú šťavnaté, obsahujú veľa dusíka, vlákniny a majú aj fytosanitárne účinky. V kulinarike sa využívajú čerstvé zelené, ale aj suché konzervované „fazule“ bôbu. Zo zeleného, čiastočne povareného bôbu Poliaci pripravujú skvelé bôbové šaláty s cibuľou, cesnakom, so soľou, s korením a so slnečnicovým olejom.

V talianskej kuchyni sa s bôbom stretnete v prílohách, polievkach, omáčkach, existuje pizza s bôbom a mám pre vás aj skvelé bôbové rizoto. Ide o risotto con fave timo e rosmarino a je to recept majstra Alvareza Momiho. Potrebujete naň 300 g bôbu, cibuľu, 250 g lúpaných rajčín, mrkvu, stopkový zeler, rozmarín, tymian (timo), petržlen, deci olivového oleja, soľ a čierne korenie.

Menovanú zeleninu napred udusíme na plameni (20 minút), potom pridáme neprepranú ryžu a za stáleho miešania prilievame horúci zeleninový vývar (varíme 15 minút). Keď je hotovo, kašovité (!) rizoto naložíme na tanier a posypeme ho nasekanou petržlenovou vňaťou.

Taliani k tejto dobrote majú v čaši naliate ich Trebbiano. My sa musíme uspokojiť s pohárom nášho Rulandského bieleho. Môže to byť aj tohtoročné ešte trochu „mútne“ pitie...



Diskusia k článku







 



TOPlist