Foto: Pravda
Fedor Malík
Múčne jedlá sa v Starej Pazove tradične pripravovali v stredu a v sobotu. Išlo o cestoviny, šúľance, pirohy (slané i s lekvárom), geledine (knedle) a halušky, tu nazývané glgani. Dnes si pripravíme rezance. Rezance so zemiakmi. Na západnom Slovensku čosi také nepoznáme. Pozri recepty na Skvelé cestovinové lahôdky Rezance si urobíme z 250 g múky, vajca, vody a soli. Alebo, alebo si ich kúpte priamo v obchode. Bude to jednoduchšie. Okrem rezancov potrebujeme pol kila zemiakov, 100 g údenej slaniny, väčšiu cibuľu a mletú sladkú červenú papriku..
Zemiaky pokrájame a uvaríme v slanej vode. Na rozškvarenej slanine opražíme nadrobno nakrájanú (najlepšie) červenú cibuľu, pridáme červenú papriku a chvíľku to všetko popražíme. Uvarené rezance i mäkučké zemiaky premiestnime do väčšej misy a pridáme opraženú cibuľu.
Všetko dobre premiešame, zhomogenizujeme a dochutíme. Ak sa niekomu z vás pokrájané zemiaky nepozdávajú, nevadí. Môžete ich zameniť za zemiakové pyré. Dostane to inú konzistenciu, iný vzhľad...
Zostáva sa už len rozhodnúť, čo si nalejeme do pohára. Výber vína na Dolnej zemi je mizerný. U nás je to oveľa lepšie. Navrhujem čašu mladého müllera. Najlepšie polosuchého...
chcel by som Vás trošku opraviť- Na západnom Slovensku čosi také nepoznáme :))) V lete som pridal recept- Zemiakové rezance ( varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-rezance-fotorecept/81...
), kde by ste si mohli pozrieť diskusiu :)) Ani jeden varecháč nenapísal, áno, aj my ich voláme rezance, a nie granadír! :))) Ja som uznal názov aj granadír, ale aj zemiakové rezance, lebo ich tu, na západnom Slovensku (Nitriansky kraj, okres Nové Zámky) voláme aj granadír, ale aj zemiakové rezance :))