Fedor Malík:
Rezance so zemiakmi

Fedor Malík, 22. februára 2011     2 minúty čítania

Pred necelým mesiacom ste čítali môj stĺpček o polievkach pani Poliovkovej.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Potešilo ma, že čitatelia reagujú. Ozvala sa príbuzná citovanej pani a klasickou poštou mi poslala rukou písanú kuchársku knihu dolnozemských receptov svojej nebohej tety. Ďakujem vám, pani Tóthová...

Múčne jedlá sa v Starej Pazove tradične pripravovali v stredu a v sobotu. Išlo o cestoviny, šúľance, pirohy (slané i s lekvárom), geledine (knedle) a halušky, tu nazývané glgani. Dnes si pripravíme rezance. Rezance so zemiakmi. Na západnom Slovensku čosi také nepoznáme. Pozri recepty na Skvelé cestovinové lahôdky Rezance si urobíme z 250 g múky, vajca, vody a soli. Alebo, alebo si ich kúpte priamo v obchode. Bude to jednoduchšie. Okrem rezancov potrebujeme pol kila zemiakov, 100 g údenej slaniny, väčšiu cibuľu a mletú sladkú červenú papriku..

Zemiaky pokrájame a uvaríme v slanej vode. Na rozškvarenej slanine opražíme nadrobno nakrájanú (najlepšie) červenú cibuľu, pridáme červenú papriku a chvíľku to všetko popražíme. Uvarené rezance i mäkučké zemiaky premiestnime do väčšej misy a pridáme opraženú cibuľu.

Všetko dobre premiešame, zhomogenizujeme a dochutíme. Ak sa niekomu z vás pokrájané zemiaky nepozdávajú, nevadí. Môžete ich zameniť za zemiakové pyré. Dostane to inú konzistenciu, iný vzhľad...

Zostáva sa už len rozhodnúť, čo si nalejeme do pohára. Výber vína na Dolnej zemi je mizerný. U nás je to oveľa lepšie. Navrhujem čašu mladého müllera. Najlepšie polosuchého...




Diskusia k článku

amelie
Veď aj v Bratislave:-) granadír marš:-) Ale je jedlý, moje deti ho milovali od detstva.
cinkla
Aj pod Tatrami je to granadir tak ako napr.i v Rakusku ci v Nemecku. Tak preco ten novy nazov ?
julica
Najlepšie je nechať si aj časť vody zo zemiakov a vliať do jedla. zemiaky je dobré poriadne poopekať v panvici, budú krásne voňať
boris111
Klasický prešpurácky granadír marš. Práve dnes som ho varil :-))
arasidka
ha ha ha ..... granatírmarš - po pezinsky. Dobré jedlo, gdo ho lúbi. Šak jako s každým jedlem to tak je... Mój tatenko ho robíval bez papriky, a ja sem ho mala račik taký. Ale mój sobášený ten len s papriku a papriku... tak ho klohnýme tak - aj s papriku. A keby ste vedzeli, jaké sú tý krumple dobré, ket ich udusíte na tej cibuli, popripekáte, aby byli fajnovo chutné a potom ich odložili nabok, a nezamíšali ze slížama. Ale zebrali za hrst krupice, najlepšá je hrubá krupica, a pekne ju poprskanú s mascu alebo olejem opražili za stáleho míšaná, a potom s trošku vody , ale naozaj enem tak trošku s vodu podléli, aby sa krupica sparila a furt ju míšali a míšali, až sa začne zase rozsýpat jak za živa. No a potom zebrali tý krumple a tútok krupicu nasypali na ne, zamíšali a fertig babo zakry sa - krumple sú hotové. Ket si k ným doprejete nečo dobre kyselé, čo lúbite, napríklad já lúbim f každú ročnú dobu papriku plnenú s kapustu , pekne v sladkokyslém náleve... len to tak odsýpa , neny treba k temu any šnycel ani inakšé masisko...Ale ináč aj týto kurpicové krumple sú dobré aj k paradajkovému sócu, a móže k temu byt kúsek teho hovadzého, any huba, any žalúdek sa neurazá. Já to mám račik jako knedlu. Šak skúste to.
zdezda
arasidka, zas som sa pobavila :-)))))))) ja robievam granadír s fliačkami, najlepší je samosebou s domácimi a tiež kyslú čalamádu, či cviklu k tomu, mňaaaam
julica
@ara šidkáááá :)) perfekto fertig babo zakry sa :) aj recept je zaujímavý
arasidka
Zajtra tie krumple urobím, aj paradajkovú omáčku a k tomu kúsok toho mäska. Ale tuším až v sobotu. Dnes sme mali fazuľovú polievku s údeným mäskom a jasné že aj so zeleninkou a slížama, zajtra radšej urobím niečo ľahké.
kucharronald
Pán Fedor Malík, :)))

chcel by som Vás trošku opraviť- Na západnom Slovensku čosi také nepoznáme :))) V lete som pridal recept- Zemiakové rezance ( varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-rezance-fotorecept/81...
), kde by ste si mohli pozrieť diskusiu :)) Ani jeden varecháč nenapísal, áno, aj my ich voláme rezance, a nie granadír! :))) Ja som uznal názov aj granadír, ale aj zemiakové rezance, lebo ich tu, na západnom Slovensku (Nitriansky kraj, okres Nové Zámky) voláme aj granadír, ale aj zemiakové rezance :))
hubata
Aj záhoráci keď nemajú euráče varia takýto granatírmarš .... nepomýlila som sa je to granatír.
arasidka
my máme u nás krupicovú kašu a na strednom Slovensku grísovú.
gourmand
granadír sa predsa nerobí z rezancov, to je blbosť. musia to byť fliačky teda tie štvorčekové a okrem toho originál "granadír marš" sa korení a musí byť trocha štiplavý a navyše sa na záver dáva zapiecť, tak nám prešourákom nekazte naše národné jedlo. zemiakové pyré do granadíru to už je absolútny nezmysel,
bobarka
Koľko ľudí - toľko chutí. Ja do granatíru zemiaky dusím na udenej slaninke scibuľkou a červenou paprikou. Do hotových zemiakov pridám uvarené fliačky a zamiešam.Tento recept je pre tých,čo sa neboja zdravo stravovať.
arasidka
gourmand, ale ic..... nič nie je nezmysel, ochutnala som všetky tri spôsoby a bolo to dobré na chuť. A že sa to trošku - trošinku líši prípravou? Je to asi taký rozdiel, ako medzi pressburákom a bratislavčanom :)))
vcelka
My doma do granadíru používame radšej vrtieľky či mušličky, lebo sa fliačky dosť lepia. A ja som mala raz obrovskú pikslu šampiňónov pred koncom času spotreby, tak som ich opražila a vmiešala do granadíru. Bolo to božské a ja predpokladám, že dcéra sa o desať rokov bude do krvi byť, že v granadíre musia byť penne a určite huby... :-))






 



TOPlist