Fedor Malík:
Rezance s krevetami

Fedor Malík, 23. novembra 2010     2 minúty čítania

Bože môj, čo len vymyslím? Ohlásil sa mi Samuel, môj spolužiak z „výšky". Pochádzal zo starej židovskej rodiny, ktorá pred desiatkami rokov ušla z Bratislavy.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Usadil sa na Azúrovom pobreží a tam žije dosiaľ. Vraj príde ku mne s priateľmi okoštovať moje vína a objednáva i čosi pod zub. Nesmú to byť však halušky ani holúbky, ani pirohy. Vraj niečo „kultúrne", morské plody najradšej...

Ach, Bože môj. Z piatka na sobotu som nespal, len som celú noc v duchu „varil". Vylúpané krevety z Indického oceána sa už rozmrazovali v chladničke. Ingrediencie na omáčku boli už pripravené, nuž a široké „tagliatelle" boli na polici. Pozri recepty na Skvelé cestovinové dobroty Dve hodiny pred ich príchodom som pripravil zázvorovo– sójovú omáčku. Zázvor, mrkvu a strúčik cesnaku som najemno nakrájal. V kastróliku som ich zalial medom, pomarančovým džúsom a sójovou omáčkou.

Po rozvarení som pridal dve – tri lyžice smotany, biele korenie, soľ a pár lístkov tymianu. Všetko som rozmixoval a na malom ohni zhomogenizoval. Krevety som oblanžíroval, osušil, pokvapkal citrónom a 2 – 3 minútky osmažil na rozpálenom olivovom oleji.

Z rezancov, keď som ich dávkoval na veľký biely tanier, sa ešte parilo. Voňajúce krevety som podlial omáčkou a rezance ozdobil kúskami sušenej paradajky. Samuel a jeho priatelia sa usmievali. Aj tohoročný ružový zweigelt, mok mizerného ročníka 2010, sa im dokonca pozdával...




Diskusia k článku

tinca
Tak to áno, skvelý recept,mám rada krevety a tá omáčka musela byť famózna






 



TOPlist