Raňajky aj dezert:
6 rád, vďaka ktorým sa vám vydaria perfektné vafle

Jarmila Horváthová, 29. apríla 2023     3 minúty čítania

Receptov na vafle je veľa, ale my vám prezradíme zopár tipov, ktoré sa oplatí dodržať pri ktoromkoľvek z nich.



Foto: Shutterstock

1. Aby ste si mohli pospať

Vafle patria medzi obľúbené víkendové dobroty, môžete si nimi osladiť ráno, ale sú aj skvelým múčnikom k popoludňajšej káve.

Cesto si bez problémov môžete pripraviť aj deň vopred, čo je praktické najmä ak vafle chcete podávať na raňajky. Nedávajte však doň prášok do pečiva, ten do cesta primiešajte až tesne pred pečením vaflí. Vopred pripravené cesto uchovávajte v chladničke.



Foto: Shutterstock

2. Aby neboli tvrdé

Vzdušné, nadýchané, ľahké - také by mali byť dokonalé vafle. Ak sú po upečení tvrdé, potom ste ich pravdepodobne piekli príliš dlho. Je lepšie nechať vafle vo vafľovači radšej príliš krátko ako príliš dlho. Aby boli vafle obzvlášť nadýchané, sneh z bielkov vmiešajte do cesta až úplne na záver.

3. Aby boli krehké

Opačným problémom ako tvrdé valfe je, keď príliš zmäknú a nie sú krehké. Aby ste tomu predišli, nenechávajte ich chladnúť na tanieri, ale na mriežke.

Ďalším dobrým trikom je použiť namiesto časti mlieka minerálnu vodu. Jednoducho ňou nahraďte polovicu mlieka alebo cmaru, ktoré dávate do cesta. Do vafľovača tiež nedávajte príliš veľa cesta.



Foto: Shutterstock

4. Aby sa neprilepili

Ďalším problémom, ktorý sa môže vyskytnúť je, že sa cesto prilepí na platne vafľovača. Aby sa tak nestalo, treba platne dobre potrieť tukom a najmä piecť vafle dostatočne dlho, lebo cesto sa lepí väčšinou vtedy, keď je cesto ešte polosurové. Ak máte vafľovač s manuálnym nastavovaním teploty, tak ju zvýšte o niekoľko stupňov.

5. Aby zostali teplé

Vafle chutia najlepšie úplne čerstvé. Ale čo ak musíte pripraviť veľké množstvo alebo hostia meškajú? V teple ich udržíte, keď ich dáte do rúry vyhriatej na 80-100 stupňov a poukladáte ich vedľa seba na mriežku.



Foto: Shutterstock

Alebo ich pre lepšie udržanie tepla môžete navrstviť na seba a oddeliť ich látkovými obrúskami. Dôležité je vafle posypať cukrom až tesne pred podávaním, aby cukor nezvlhol a vafle nezmäkli.

6. Aby dlho vydržali

Ak narobíte vaflí viac, ako sa zje, môžete ich bez problémov zmraziť. Jediná dôležitá vec je zabaliť ich vzduchotesne a spotrebovať do 14 dní. Stačí ich potom rozmraziť a upiecť v horúcej rúre alebo v hriankovači.



ANKETA: Máte doma vafľovač a ak áno, používate ho?

73,5%



26,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist