Foto: Shutterstock
1. Aby ste si mohli pospať
Vafle patria medzi obľúbené víkendové dobroty, môžete si nimi osladiť ráno, ale sú aj skvelým múčnikom k popoludňajšej káve.Cesto si bez problémov môžete pripraviť aj deň vopred, čo je praktické najmä ak vafle chcete podávať na raňajky. Nedávajte však doň prášok do pečiva, ten do cesta primiešajte až tesne pred pečením vaflí. Vopred pripravené cesto uchovávajte v chladničke.
Foto: Shutterstock
2. Aby neboli tvrdé
Vzdušné, nadýchané, ľahké - také by mali byť dokonalé vafle. Ak sú po upečení tvrdé, potom ste ich pravdepodobne piekli príliš dlho. Je lepšie nechať vafle vo vafľovači radšej príliš krátko ako príliš dlho. Aby boli vafle obzvlášť nadýchané, sneh z bielkov vmiešajte do cesta až úplne na záver.3. Aby boli krehké
Opačným problémom ako tvrdé valfe je, keď príliš zmäknú a nie sú krehké. Aby ste tomu predišli, nenechávajte ich chladnúť na tanieri, ale na mriežke.Ďalším dobrým trikom je použiť namiesto časti mlieka minerálnu vodu. Jednoducho ňou nahraďte polovicu mlieka alebo cmaru, ktoré dávate do cesta. Do vafľovača tiež nedávajte príliš veľa cesta.
Foto: Shutterstock
4. Aby sa neprilepili
Ďalším problémom, ktorý sa môže vyskytnúť je, že sa cesto prilepí na platne vafľovača. Aby sa tak nestalo, treba platne dobre potrieť tukom a najmä piecť vafle dostatočne dlho, lebo cesto sa lepí väčšinou vtedy, keď je cesto ešte polosurové. Ak máte vafľovač s manuálnym nastavovaním teploty, tak ju zvýšte o niekoľko stupňov.5. Aby zostali teplé
Vafle chutia najlepšie úplne čerstvé. Ale čo ak musíte pripraviť veľké množstvo alebo hostia meškajú? V teple ich udržíte, keď ich dáte do rúry vyhriatej na 80-100 stupňov a poukladáte ich vedľa seba na mriežku.Foto: Shutterstock
Alebo ich pre lepšie udržanie tepla môžete navrstviť na seba a oddeliť ich látkovými obrúskami. Dôležité je vafle posypať cukrom až tesne pred podávaním, aby cukor nezvlhol a vafle nezmäkli.
Diskusia k článku